Odd Christian Eiking ceni čas v rdečem, a sluti, da ga bo kmalu konec

Na drugi prosti dan se je v rdeči majici podal Odd Christian Eiking, ki je v zaključku tedna preživel obe gorski etapi in obdržal udobno prednost pred najbližjimi zasledovalci. S tem je presenetil tudi samega sebe, a ne verjame, da bi lahko majico zadržal vse do konca dirke.

Z begom na 10. etapi je Odd Christian Eiking (Intermarche-Wanty-Gobert) zadel na loteriji. V skupini 31 kolesarjev je bil najbolje postavljen, a hkrati so pri Jumbo-Vismi ocenili, da ni nevaren za skupno zmago. Majico so mu tako predali in Eiking je naslednje dni storil vse, da jo zadrži na svojih ramenih.

Norvežan je imel udobno prednost, predvsem pred Primožem Rogličem (Jumbo-Visma), ki je bil prvi kandidat, da ponovno obleče majico. A drugi teden dirkanja je bil precej miren, brez hujših etap, ki bi povzročale zares velike razlike.

Rogliču, ki je na 3. mestu zaostajal skoraj dve minuti, se v rdeče ni mudilo. Večkrat se je zdelo, da bi lahko ponovno oblekel rdečo majico, če bi to želel, a je raje nalogo branjenja še za nekaj dni prepustil Intermarche-Wanty-Gobertu.

Tudi Eiking se zaveda, da bi ga Slovenec lahko slekel, če bi to želel. Na novinarski konferenci so ga vprašali, če lahko majico zadrži vse do Santiaga de Compostele in po krajšem premisleku je iskreno odgovoril: »To je veliko vprašanje. Ne

Odd Christian Eiking je preživel 15. etapo in ob pomoči ekipe ohranil rdečo majico. (vir: twitter)

Petnajsta etapa je za Eikinga predstavljala že peti dan v rdečem. Priznal je, da pred začetkom ni povsem vedel, če bo po koncu še vedno vodilni kolesar dirke, a nato je z ekipo uspel nadzirati etapo do te mere, da je ohranil udobno prednost.

»V cilju sem si oddahnil. Bil je zelo dolg in težek dan. Ekipa me je dobro varovala. Brez njihove pomoči ne bi več imel majice,« je bil ekipi hvaležen 25-letnik.

»Vem, kako močni so moji sotekmovalci, a nikoli jih še nisem videl v takem položaju. Nisem želel, da se moja največja tekmeca Guillaume Martin in Primož Roglič oddaljita. Bil je težek zaključek, a ko smo prišli preko zadnjega vzpona, sem vedel, da sem varen.«

Eiking v naslednji teden dirkanja zre z optimizmom, a ima vseeno realna pričakovanja. Gore, ki bodo na sporedu, bodo nemara prezahtevne zanj, saj pričakuje, da bo Jumbo-Visma navila tempo in pripravila izhodišče za Rogliča.

»Po navadi je Covadonga prezahtevna zame. A še vedno se bom boril in videli bomo, kaj se zgodi. Zdelo se mi je tudi, da je 15. etapa pretežka zame, pa sem uspel obdržati majico.«

Eiking po tihem pričakuje, da bo po torkovi ravninski etapi še vedno vodilni kolesar dirke, zahtevna gorska etapa, ki bo na sporedu v sredo, pa bo verjetno že prinesla spremembe v skupnem seštevku.

»Nekaj dni sem preživel v rdečem in vsi smo zelo motivirani. Svojo vlogo jemljem zelo resno

»Če zdržim na vrhu še dolgo, bom zelo presenečen. Mislim, da z velikimi imeni kot so Primož Roglič in ostalimi preteklimi Grand Tour zmagovalci, to ni zares mogoče. A nikoli ne veš,« je še dodal.

Intermarche-Wanty-Gobert svojo dirko že lahko označi za zelo uspešno. Ekipa, ki letos doživlja debi v World Tour razredu, ima na svojem računu že eno etapno zmago, šest dni pa so preživeli tudi v rdeči majici.

Prejšnji članekBenoit Cosnefroy najhitrejši na Bretanski klasiki, Pogačarju v zaključku pošle moči
Naslednji članekPogačar: »Veliko je še dirk, na katerih nisem nastopil. Rad poskušam nove stvari.«