Direktor Dirke po Italiji Mauro Vegni se mora vsako leto boriti, da vsaj peščica zvezdnikov pride na njegovo dirko. Letos je pred njim še posebej težka naloga.

Tour de France je za kolesarje bolj atraktiven, kombinacija z Vuelto pa bolj izvedljiva kot kombinacija z Girom. Kolesarji zato redno črtajo italijanski krog iz svojega koledarja, kar v slabo voljo spravlja prvega moža dirke.

Že sedaj je jasno, da letos na dirki ne bo Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja, čeprav Vegni slednjega redno vabi na svojo dirko. Tudi v zadnjem intervjuju s Corriere della Sera je poudaril, da bi bila za Pogačarja izbira Dirke po Italiji prava odločitev.

“Ostajam prepričan, da bi šampion, kot je Pogačar svoje talente lažje pokazal z zmago na Giru in Touru v istem letu kot z zbiranjem zmag v Franciji,” je povedal Vegni, ki je v Italijo Pogačarja povabil že pred nekaj meseci.

Poleg slovenskega dvojca je nastop v Italiji odpovedal tudi aktualni prvak Egan Bernal, kar že pomeni, da na papirju najmočnejših treh kolesarjev ne bo na prvem Grand Touru sezone.

Egan Bernal se letos ne bo vrnil v Italijo. Ekipo bo namreč vodil na Touru. (vir: twitter)

Če se je Vegni še sprijaznil z odsotnostjo najmočnejše trojice, pa mu nikakor ni jasno, zakaj so pri Bahrain Victoriousu odpovedali nastop Damiana Carusa in Sonnyja Colbrellija. Domačina bi namreč bila prijetna popestritev dirke, nenazadnje je Caruso lani osvoji drugo mesto, Colbrelli pa bi se lahko na uvodnih etapah boril za rožnato majico.

Ne vidim logike v odsotnosti Carusa. Predvsem na to gledam kot nespoštovanje do kolesarja, ki je na Giru našel svoje sposobnosti vodenja ekipe in bi lahko letos konkuriral od samega začetka.”

Caruso je lani na dirko prišel kot pomočnik Mikela Lande, a je Španec zaradi poškodbe kmalu odstopil, prva violina pa je nenadejano postal Caruso, ki je svoje delo opravil več kot odlično. Končnemu drugemu mestu je namreč dodal tudi etapno zmago.

Etapna zmaga je bila pika na i že tako odlični dirki Damiana Carusa. (vir: twitter)

Vegni bi si na svoji dirki želel tudi Filippa Ganno, a njegove odsotnosti ne obsoja tako močno, kot odsotnosti dvojca Bahrain Victoriousa. Član Ineos Grenadiers je v njegovih očeh že odslužil svoj del “kvote” in lahko dirka tudi drugje.

Razumem odločitev Ineosa, saj je Ganna že počastil našo dirko in ima pravico preizkusiti tudi druge ceste,” je pojasnil Vegni.

Odločitev Bahraina glede Colbrellija razumem manj. Če ne voziš za skupni seštevek, potem lahko nastopiš tako na Giru kot Touru.”

Kljub javnemu kritiziranju ekipe Vegni prav veliko ne bo dosegel. Bahrajnska ekipa je namreč že sporočila, da Caruso in Colbrelli potujeta na Dirko po Franciji, medtem ko bo Giro ponovno pripadel Mikelu Landi.