Nemci z zmago poskrbeli za pravljično slovo Tonyja Martina

Zasedba Nemčije je najhitreje opravila s 44,5-kilometrsko traso in se prvič v zgodovini veseli naslova svetovnih prvakov v vožnji na čas mešanih ekip. Tony Martin, ki z današnjo vožnjo končuje športno pot, si lepšega slovesa ni mogel želeti.

Najnovejša disciplina na svetovnih prvenstvih za zdaj dobi precej manj pozornosti od bolj uveljavljenih preostalih dveh disciplin. Kolesarji jo kljub temu jemljejo resno, ne nazadnje tudi ta prinaša naslov svetovnega prvaka in mavrično majico.

Že pred štartom so v vlogi favoritinj močno izstopale zasedbe Nemčije, Nizozemske in Italije. Na štart so se podale kot zadnje in upravičile zaupano mesto, saj so si na koncu razdelile mesta na stopničkah.

Prvi so se na progo padali moški. Dobrih 22 kilometrov trase so najhitreje premagali Italijani, ki jih je vodil kronometrski svetovni prvak Filippo Ganna. Skupaj z Eduardom Affinijem in Matteom Sobrerom so postavili 19 sekund boljši čas kot Nemci, ki so dirkali v zasedbi Tony Martin, Nikias Arndt in Max Walscheid.

Nizozemci so po moškem delu preizkušnje zasedali četrto mesto in pred dekleti je bila velika naloga, s katero bi ubranili naslov prvaka. Na pot so se nato podale Ellen van Dijk, Annemiek van Vleuten in Riejanne Markus, a zaostanek je bil prevelik, da bi lahko resno ogrozile prvo mesto. Na koncu so pridobile dve mesti in se zavihtele tik pod vrh.

Nemčija je bila odločena, da nadomesti zaostanek in si privozi naslov svetovnih prvakov. V žensko trojico so postavili Lisso Brennauer, Liso Klein ter Mieke Kroger in jasno je bilo, da Italijanke čaka težka naloga, če želijo ubraniti prednost, ki so jo privozili fantje.

Elisa Longo Borghini, Marta Cavalli in Elena Cecchini znajo biti hitre v boju s štoparico, a nobena ne sodi v sam vrh te discipline. Prednost Italije je zato kopnela iz metra v meter in delo fantov je šlo po zlu. Na koncu so Italijanke izgubile tudi drugo mesto in za las še ujele mesto na stopničkah, le pet stotink slabši čas je namreč postavila zasedba Švice.

Nemčija se tako veseli naslova svetovnih prvakov v vožnji na čas mešanih ekip. Za Tonyja Martina je bila to sploh zadnja dirka v profesionalni karieri, zato ima uspeh za Nemce še toliko večjo vrednost. »Nemški tank« se tako poslavlja v svojem slogu – z zmago v svoji paradni disciplini.

Prejšnji članekAvstrijsko reprezentanco med ogledom trase svetovnega prvenstva zbil avtobus
Naslednji članekUCI v letu 2022 predstavlja svetovno prvenstvo v makadamkanju