»Namesto majice najboljšega mladega kolesarja naredite majico najboljšega veterana«

Zadnje tri izvedbe Dirke po Franciji je osvojil kolesar, ki je osvojil tudi majico najboljšega mladega kolesarja. Nova generacija počasi prevzema vajeti kolesarskega sveta, zato član Trek-Segafreda Kiel Reijnen ponuja zanimivo rešitev.

Kolesarji do 25 let se na dirkah borijo za belo majico, ki označuje najboljšega mladega kolesarja na dirki. A mladeniči so v zadnjih letih začeli osvajati tudi majice vodilnega na dirki, zaradi česar bela majica na trenutke izgublja svoj pomen.

Če smo še ne dolgo nazaj v boju za zmago na največjih dirkah videli izkušene kolesarje v zrelih letih, pa so zadnje sezone poskrbele za precej sprememb. Leta 2019 je tedaj 22-letni Egan Bernal osvojil Dirko po Franciji, nato je za dve leti štafetno palico prevzel Tadej Pogačar, ki se je prve zmage veselil le dan pred svojim 22. letom.

A dvojica ni edina, ki pobira slavo med mlajšo generacijo. Remco Evenepoel morda še čaka na prvi dosežek na tritedenski dirki, a ima na svojem računu že zavidljivo zbirko zmag z drugih krajših dirk. Tudi Jonas Vingegaard je letos na Touru dokazal, da se lahko bori za zmago na največjih dirkah.

V karavani bi lahko našli še kopico kolesarjev, ki so mlajši od 25 let ter lahko posegajo po odmevnih rezultatih in na svojih ramenih združujejo rumeno in belo majico. Kiel Reijnen, 35-letni član Trek-Segafreda, zato (v šali) predlaga preprosto rešitev – majico najboljšega veterana.

»Glede na to, da mladeniči redno zmagujejo, UCI-ju predlagam, da ukini majico najboljšega mladega kolesarja in predstavi majico najboljšega veterana,« je zapisal na Twitterju in požel navdušenje s strani svojih sledilcev.

Kolesarski navdušenci so idejo hitro sprejeli in jo razvijali dalje s svojimi lastnimi idejami. Nekdo je predlagal, da naj bi bila starostna meja 35 let, saj bi v primeru višje majica vselej pripadla Alejandru Valverdeju. Nekdo je tudi izbral izgled dresa, ki naj bi spominjal na volneno jopo.

Z idejo se je sicer letos na Dirki po Italiji poigraval že Jos van Emden (Jumbo-Visma), ki je po prvi etapi zasedal šesto mesto in bil daleč najstarejši med prvo sedmerico. Tedaj je na Twitter postavil vprašanje, če lahko nosi majico najboljšega starostnika, športni direktor Grischa Niermann pa je zapis dopolnil s sliko sivega dresa vodilnega, ki bi odražal »tekmovanje starejših«.

Prejšnji članekNeurje pred zatišjem: Roglič z ekipo pričakuje napade
Naslednji članekCaruso slavil v gorah, izjemnemu Rogliču sledil le Mas