Najmanj španska Dirka po Španiji zadnjih let

Dirka po Španiji za španske kolesarje predstavlja vrhunec sezone. Nastopanje pred domačimi gledalci je vselej nekaj posebnega, slast zmage v domovini pa je sploh zgodba zase. A letos te zgodbe ni spisal nihče.

Na štartni listi Dirke po Španiji je bilo natanko 40 španskih kolesarjev, ki so upali, da bodo domačim gledalcem dali razlog za veselje. Prvi dan je Alex Aranburu zasedel drugo mesto in napovedal špansko pravljico. A dnevi so nato minevali in Španci so bili vse dlje od prvih mest. Nekajkrat so bili blizu, a bili naposled nekaj metrov prekratki.

Po 21. etapah so se v Santiagu de Composteli lahko ozrli na pretekle tri tedne dirke in ugotovili, da niti en Španec ni osvojil etapne zmage. To se je zgodilo šele drugič v zgodovini dirke, edinkrat do sedaj so Španci tragedijo doživeli leta 1996.

Dirka sicer ni minila povsem brez španskega pridiha, ne nazadnje je Enric Mas ves čas vlival upanje v temperamentne španske ljubitelje kolesarstva. Njegovo končno drugo mesto je na Iberskem polotoku odmevalo v športnih medijih, posebno je cenjeno tudi zato, ker ga je dosegel v dresu španskega moštva.

Enric Mas je dobro branil špansko čast. (vir: twitter)

Pa vendar med Španci lahko ostaja nekaj grenkega priokusa, saj z dirke ne bodo odnesli prav ničesar. Skupno zmago je še tretje leto zapored osvojil Slovenec Primož Roglič, zelena majica na ramenih Fabia Jakobsena potuje na Nizozemsko, Avstralci se veselijo pikčaste majice Michaela Storerja, najboljši mladenič je postal Švicar Gino Mäder, za najbolj borbenega kolesarja pa je bil razglašen Danec Magnus Cort Nielsen. Še nagrado za najboljšo ekipo, ki jo po navadi že pred dirko pripišemo Movistarju, so tokrat odnesli kolesarji Bahrain Victoriousa.

Movistar je pustil dober vtis in dirkal zelo dobro. Španski navijači, ki so zagotovo stiskali pesti za domačo ekipo, so se lahko veselili etapne zmage, ki jo je Movistarju prinesel Miguel Angel Lopez, a Supermen je vendarle Kolumbijec. Prav on je na koncu z odstopom poskrbel, da je Movistar zopet spomnil na pretekla leta, ko se jim je zaradi taktično nesmiselnih potez posmehoval ves kolesarski svet.

Prejšnji članekRogličeva Dirka po Španiji je polna presežkov
Naslednji članekLestvica UCI: Trije Slovenci v prvi deseterici