V Belgiji so podelili Kristalno kolo, ki ga prejme najboljši belgijski kolesar minule sezone. Brez večjih presenečenj je v ženski kategoriji slavila Lotte Kopecky, med moškimi pa Wout van Aert. Slednji se podelitve ni udeležil, zato je na oder v njegovem imenu prišel kar Primož Roglič.

Wout van Aert je še drugo leto zapored osvojil naziv najboljšega belgijskega kolesarja. Sam pravi, da po sezoni 2020 ni verjel, da lahko sestavi še boljše leto, a mu je to naposled uspelo.

Podpisal se je pod dve etapni zmagi na Tirreno-Adriatico, osvojil Gent-Wevelgem in Amstel Gold Race ter postal državni prvak na cestni dirki. Na Dirki po Franciji je osvojil trojček etapnih zmag na najrazličnejših terenih, ob koncu sezone pa osvojil še skupno zmago na Dirki po Britaniji. Piko na i sezoni je postavil s srebrno medaljo z olimpijskih iger.

Van Aert se trenutno pripravlja na sezono ciklokrosa, a se v zadnjih dneh počuti nekaj slabše. Glede na trenutno zdravstveno stanje v svetu ni želel tvegati s prihodom na slavnostno prireditev, zato je na delo poslal Primoža Rogliča. Slovenski as je v imenu sotekmovalca sprejel Kristalno kolo.

Roglič je sprejel novo nagrado, tokrat le v imenu sotekmovalca. (vir: twitter)

Zbudil sem se s prehladom in nisem želel tvegati,” je preko videopovezave povedal 27-letnik, ki je nagrado prejel še drugo leto zapored. “V veliko čast mi je, da sem osvojil nagrado še drugo leto zapored, še posebej ko vidim seznam uspehov. Letos sem se najbolj presenetil z zmago na etapi preko Mont Ventouxa. Lepo bi bilo, če bi bila naslednja sezona podobno uspešna.”

Član Jumbo-Visme je v glasovanju močno premagal vse tekmece. Na drugo mesto se je uvrstil Jasper Stuyven, tretji je bil Tim Merlier, četrti Remco Evenepoel in peti Jasper Philipsen.

Stuyven je osvojil spomenik, Merlier, Philipsen, Campenaerts in Teuns so dobili etapo na Grand Touru. To je običajno dovolj, da konkuriraš za nagrado, a meni je letos uspelo združiti nekaj uspehov,” je še dodal Van Aert.

Med dekleti najboljša Lotte Kopecky

Tako kot pri moških je tudi med dekleti zmagovalka enaka še drugo leto zapored. Po novi izjemno uspešni sezoni je Kristalno kolo potovalo v roke Lotte Kopecky, ki je največje uspehe nizala na dirkališču.

Belgijka, ki brani barve Liv Racinga, je na cesti osvojila osem zmag, med drugim je postala tudi državna prvakinja na cestni dirki in v vožnji na čas. Vendar pa so njeno sezono zaznamovali predvsem uspehi na dirkališčnem svetovnem prvenstvu. Tam je postala svetovna prvakinja v dirki na točke, do naslova podprvakinje pa je prišla v omniumu in dirki na izločanje.