Mojster ostaja mojster! Roglič najhitrejši tudi od Milana do Torina

Primož Roglič še naprej kaže izjemno formo. Drugič v manj kot tednu dni se veseli zmage na italijanski klasiki, zmagi z Dirke po Emiliji je dodal še svojo prvo zmago na Milano-Torino.

Milano-Torino mnogim kolesarjem predstavlja zadnjo pripravo pred Dirko po Lombardiji. Konkurenca je bila danes zato zelo močna, nastopila sta tudi oba najboljša slovenska kolesarja Tadej Pogačar (UAE Emirates) in Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki sta bila na zadnjem vzponu povsem v ospredju.

Na koncu se bolj smeji Rogliču. Kisovčan je na strmem zaključnem vzponu Superga preživel vse napade in pospeševanja tekmecev, na koncu pa se osamljen pripeljal preko ciljne črte.

Resno akcijo smo videli že kmalu po vstopu na zaključni 4,9-kilometrski vzpon s povprečnim naklonom 9,1 odstotka. Skupaj se je začela vzpenjati večja skupina favoritov z redkimi pomočniki, a kmalu se je razbila na prafaktorje.

Rafal Majka (UAE Emirates) je prvi navil tempo in povsem izničil prednost tedaj še edinega ubežnika Maurija Vansevenanta (Deceuninck-Quick Step). Poljaku je sledil le Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) in dvojica je ustvarila nekaj metrov prednosti, nato pa je oba ‘odrezalo’ in zasledovalci so ju brez težav prehiteli.

Tempo je nato dvignil Adam Yates (Ineos Grenadiers) in s seboj potegnil Rogliča, Pogačarja, Joaa Almeido (Deceuninck-Quick Step), Michaela Woodsa (Israel Start-Up Nation) in Alejandra Valverdeja (Movistar). Slednja sta kmalu popustila in v ospredju je ostala le še četverica.

Yates ni popuščal in kmalu sta v težave zašla Pogačar in Almeida, Roglič pa je kot edini uspel pokriti nevaren napad Britanca. Dvojica je nato sama nadaljevala do cilja in se v zadnjem kilometru udarila za zmago.

Član Ineos Grenadiersov je vedel, da mora s presenečenjem poskusiti že pred zadnjimi metri, saj je v šprintu Roglič premočan. Petsto metrov pred ciljem je res napadel, a slovenski as se ni dal. Kmalu je bil v zavetrju, tristo metrov do cilja ponovno dvignil tempo in še pred ciljno črto dirko obrnil v svojo korist.

Kisovčan se veseli že trinajste zmage v sezoni in pred zadnjo letošnjo preizkušnjo – Dirko po Lombardiji – kaže zastrašujočo formo. Z drugim mestom se je moral zadovoljiti Yates, Pogačar pa je v šprintu za tretje mesto žal izgubil proti bodočemu moštvenemu kolegu Joau Almeidi.

Tadej Pogačar je za las zgrešil mesto na odru za zmagovalce. (vir: twitter)

Na dirki je nastopil tudi Jan Polanc (UAE Emirates), ki je v cilj prišel na 52. mestu, pet minut za zmagovalcem.

Prejšnji članekJumbo-Visma krepi tudi trenerski štab, prihaja nekdanji član DSM-ja
Naslednji članekPrimož Roglič bo v soboto lovil rekord, že sedaj pa je za njim izjemna sezona