UAE Emirates so ekipa, ki se lahko pohvali z obilico mladega talenta. Čeprav je Tadej Pogačar še vedno zelo mlad, že iščejo nove adute, ki bi lahko v prihodnje dosegali odmevne zmage.

Mladi Španec Juan Ayuso je eden najobetavnejših kolesarjev, ki še iščejo svoje mesto pod soncem. Lani je sredi sezone prestopil prag UAE Emiratesov, sedaj pa se pripravlja na prvo celotno sezono na najvišji kolesarski ravni.

Trenutno se z ekipo mudi na pripravljalnem taboru v Španiji, kjer nabira prepotrebne izkušnje. Te v prvi vrsti črpa od le štiri leta starejšega Tadeja Pogačarja, s katerim sta se pred kratkim borila na vzponu Rates in kjer je Slovenec popravil rekordni čas vzpona.

Treningi s Pogačarjem so odlični. Je najboljši na svetu in srečo imam, da lahko vozim z njim. Zame predstavlja referenčno točko, želim si slediti njegovim stopinjam. Izkoristiti moram priložnost, učenje od njega je luksuz,” je povedal Ayuso.

Komaj 19-letni Španec si ne dela utvar, da bi se že lahko kosal z našim šampionom. Vseeno upa, da bo čas s Pogačarjem lahko dobro izkoristil in napredoval na višji nivo.  

On je na povsem drugem nivoju, a v meni vidi odsev sebe, zato se dobro razumeva. Zelo sem hvaležen.”

V Barceloni rojen kolesar je lani opozoril nase, ko je prepričljivo osvojil Dirko po Italiji do 23 let. Osvojil je vse štiri majice, temu pa dodal še tri etapne zmage. Kmalu po tem je podpisal pogodbo z arabskim moštvom, ki ga veže do konca sezone 2025.

V letošnji sezoni se bo preizkusil na nekaterih etapnih dirkah svetovne serije, tritedenske dirke pa bodo morale še nekoliko počakati. To ga ne moti, vesel je, da je član ekipe, ki mu odgovarja in v kateri ne čuti prevelikega pritiska.

Ekipa je bila okrepljena, veliko je dobrih kolesarjev, kar je zelo pomembno, saj če meni spodleti, lahko rezultat dosežejo drugi. To me razbremeni pritiska. Od sebe zahtevam rezultate, a imam srečo, da sem del zelo dobre ekipe. To mi pomaga.”