Mikel Landa bo tudi drugi Grand Tour letos končal močno razočaran. Po odstopu na Giru, se mu načrti rušijo še na Vuelti.

Že zelo zgodaj v dirki je postalo jasno, da Mikel Landa (Bahrain Victorious) ne bo mogel držati tempa najboljših. Prvič si je resnejši zaostanek privozil na šesti etapi, v pravih gorah pa nato dokončno odpadel in sanj o visoki uvrstitvi je bilo konec.

Ob prvem prostem dnevu je španskim medijem priznal, da nikakor ne vozi svoje najboljše tritedenske dirke. »V preteklosti sem že prikazoval boljše predstave, to moram priznati,« je bil iskren Španec, ki je tedaj za vodilnim Primožem Rogličem že zaostajal več kot pet minut.

V gorah se je Landa vdal. Če bi bilo od njega zahtevano, da bi vozil v višjem tempu, bi to storil, a ker je bil že odpisan, se je odpovedal trpljenju in nadaljeval v svojem tempu.

»Zadnjih nekaj dni sem se počutil zares slabo in ni se mi zdelo vredno trpeti,« je razkril in ob tem spomnil tudi na grd padec, ki ga je utrpel na Dirki po Italiji. Tedaj ni bilo jasno, ali se bo uspel vrniti v karavano do Dirke po Španiji, a nato je osvojil Dirko po Burgosu in apetiti so se mu dvignili.

»Pred nekaj meseci bi se mi zdelo nemogoče, da bi se boril v skupnem seštevku. Po Dirki po Burgosu sem bil nekoliko bolj samozavesten, a sem se bal, da bo morda vseeno pretežko, kar se je sedaj tudi dokončno pokazalo.«

Primat v ekipi je prevzel Jack Haig. (vir: twitter)

Kaj točno je razlog za slabo formo Landa ne ve, a predvideva, da je za to krivo več faktorjev, predvsem pa daljša odsotnost s treningov po padcu.

»Šlo je za kombinacijo stvari. Po nesreči na Giru sem bil dolgo časa odsoten s kolesa in manjkal mi je dirkaški ritem. Nisem mogel trenirati toliko, kot bi mogel

Landa je zgolj v 11. etapi zaostal 9 minut in je v skupnem seštevku šele četrti kolesar svojega moštva. Vloga kapetana sedaj pripada Jacku Haigu, ki je šesti, Landi pa ostaja lov na etape in pomoč klubskemu kolegu.

»Sedaj bi se rad boril za etapne zmage, čeprav nisem v položaju, v katerem bi lahko izbiral. Vsak bi se rad boril zanje.«

Landa je za konec še poudaril, da se mu ne bo težko podrediti klubskim navodilom, saj razume, da je svojo priložnost zapravil.

»Tu sem, za karkoli me bodo potrebovali. Ostati moram miren, saj se nikakor ne morem vrniti v boj.«