Miguel Angel Lopez predstavil svojo plat zgodbe o razhodu z Movistarjem

Po le eni sezoni se Miguel Angel Lopez vrača k Astani, saj v Movistarju prave prihodnosti ni imel več. Nepričakovana drama na 20. etapi Dirke po Španiji je bila po besedah Kolumbijca le posledica že tako slabega odnosa z vodstvom moštva.

Miguel Angel Lopez je pred sezono 2021 prestopil k Movistarju, kjer naj bi ekipi pomagal preskočiti zadnjo oviro, ki jim vselej stoji na poti do uspeha. Sodelovanje se je začelo dobro, Kolumbijec je sezono sicer začel pozno, a že na uvodnih dirkah dosegel nekaj vidnih rezultatov, med drugim tudi tri zmagi.

Po šestem mestu v močni konkurenci Kriterija Dauphine so v Movistarju sklenili, da je 27-letnik storil dovolj, da si prisluži novo pogodbo. Z zagotovljenim dvoletnim podaljšanjem se je odpravil na Dirko po Franciji, od tu naprej pa je šlo vse le še navzdol.

“Pred Tourom sem obnovil pogodbo, nato pa so se pred Vuelto dogajale določene stvari in prišlo je do podrobnosti, ki sem jih spoznaval malo po malo,” je povedal Lopez, ki je kmalu ugotovil, da ni prebral drobnega tiska.

Sezono je začel z zmago na Dirki po Andaluziji. (vir: twitter)

Olimpijske igre so bile eden osrednjih dogodkov letošnje sezone in Kolumbija je imela visoka pričakovanja. V svojih vrstah imajo lepo število hribolazcev, ki jim je zahtevna trasa v Tokiu odgovarjala.

Miguel Angel Lopez je bil sprva označen za prvo rezervo, mesta v reprezentanci so bila namreč oddana drugim. S tem se je sprijaznil, a nato se mu je po odpovedi Danija Martineza ponudila možnost, da na olimpijadi vseeno nastopi.

Pri Movistarju so tedaj “zategnili ročno zavoro” in Lopezu prepovedali nastop v Tokiu, zaradi česar je Kolumbija posledično dirkala z enim članom manj.

“Bil sem pripravljen, a načrt Movistarja je bil, da mi preprečijo nastop, saj so imeli v mislih morebitne težave z Vuelto. Nisem se mogel izpogajati. Bil je ukaz ekipe. Boli in razburja me, da nisem šel v Tokio.”

Odsotnost z olimpijade v najboljših športnih letih je jasno razjezila 27-letnika, ki že prej ni bil zadovoljen, da ga je ekipa proti njegovi želji predčasno poslala z Dirke po Franciji. Vse odločitve moštva so tako počasi stopnjevale napetost, ki je dokončno eksplodirala na 20. etapi Dirke po Španiji, ko je Lopez predčasno končal z dirko, čeprav se je vozil tretjemu mestu naproti.

“Izpustitev olimpijskih iger, predčasen odhod s Toura proti moji volji in nato so bili tudi na Vuelti še nekateri trenutki, ki so ustvarjali napetost zaradi deljene vloge kapetana. Pri Movistarju je bilo vedno tako – Nairo in Landa sta to občutila v preteklih letih. Tudi sam sem začel čutiti enako napetost.”

Dan pred odhodom z Vuelte je Lopez osvojil eno težjih etap na dirki. (vir: twitter)

Lopez je s prstom pokazal na Mikela Lando in rojaka Naira Quintana, ki sta prav tako v preteklosti branila barve Movistarja in odšla iz podobnih razlogov, kot jih navaja 27-letnik. Oba sta sicer izpolnila svoje pogodbene obveznosti, a posebne ljubezni do vodstva ob slovesu nista gojila.

Miguel Angel Lopez o ekipi vseeno ne govori le slabo. Pohvalil je sotekmovalce in osebje, ki so opravljali izvrstno delo. Do ljudi, s katerimi je dnevno sodeloval in ki ne sodelujejo pri najpomembnejših odločitvah, je imel dober odnos, problem je bil le v vodstvu.

“Delo, ki so ga opravili sotekmovalci, je bilo izjemno, enako velja za osebje – maserje in mehanike. Problem je, da ekipa ni vodena in to jim preprečuje doseganje višjih ciljev.”

V prihodnji sezoni bo Kolumbijec branil barve Astane Qazaqstan, kjer je že preživel šest sezon. Pravi, da se veseli povratka v domače okolje, kjer je cenjen in kjer je vodenje ekipe nivoju primerno.

Na Astano ga vežejo lepi spomini. V kazahstanski ekipi je vozil kar šest sezon. (vir: twitter)

“Sedaj sem prišel nekam, kjer sem cenjen in kjer stvari potekajo drugače. Moraš biti tam, kjer se počutiš dobro, kjer lahko pustiš pečat, ne da bi te ljudje česa prikrajšali. Nekje, kjer te vsi podpirajo in ustvarjajo dobro ozračje, brez napetosti in egoizma.”

“To je najboljše za obe strani. Včasih si izbereš določeno pot in nato ugotoviš, da je napačna. Časa ne moreš prevrteti nazaj, lahko pa ti služi kot življenjska izkušnja.”

Prejšnji članekEvenepoel se mora pred napadanjem Grand Toura dokazati na težji enotedenski dirki
Naslednji članekV Andori zaradi nasilja v družini aretiran profesionalni kolesar