Merijn Zeeman: “Roglič, Vingegaard in Van Aert lahko naredijo razliko na takšnem terenu”

Razkritje trase Dirke po Franciji vedno znova ponudi več vprašanj kot odgovorov. Nič drugače ni niti tokrat. Pomanjkanje kronometrskih kilometrov namreč pod vprašaj postavlja nastop številnih zvezdnikov karavane, med njimi tudi Primoža Rogliča.

Jumbo-Visma ima v svojih vrstah številne kolesarje, ki lahko napadajo zmage na največjih dirkah. Primož Roglič je že dokazan kolesar za tritedenske dirke, temu klubu pa se je z zmago na Dirki po Franciji pridružil tudi Jonas Vingegaard.

Prav omenjena dvojica pa povzroča nekaj dilem športnemu direktorju Merijnu Zeemanu in njegovim sodelavcem. Vprašanje, ki se pojavlja je ali na Dirko po Franciji poslati oba in tako imeti številčno premoč napram Tadeju Pogačarju in UAE Emiratesom ali pa raje dvojico ločiti in tako resno napasti zmago tako na Touru kot Dirki po Italiji.  

Dilemo povzroča predvsem velik razkorak v kronometrskih kilometrih med obema dirkama. Dirka po Franciji ima najmanj vožnje na čas v moderni zgodovini, medtem ko se Dirka po Italiji ponaša z eno največjih kvot kronometrskih kilometrov v zadnjih letih.

Zaradi tega so se že pojavila namigovanja, da bi Primož Roglič lahko raje kot v Francijo odpotoval v Italijo in tam skušal poravnati račune z leta 2019. Vendar Jumbo-Visma z delitvijo kapetanov oslabi moštvo na Dirki po Franciji. Letos se je namreč pokazalo, kako veliko prednost prinaša taktika dveh kapetanov. Roglič je namreč odigral pomembno vlogo v 11. etapi, ki se je izkazala za ključno pri zmagi Vingegaarda.

Poškodovani Primož Roglič je odigral ključno vlogo pri napadu Jonasa Vingegaarda na rumeno majico. (vir: twitter)

Zeeman za zdaj ne želi javno razkrivati načrtov oziroma razmišljanja ekipe. Kot pravi sam, se tovrstnih odločitev ne sprejema oktobra, pač pa po pogovoru z vsemi člani ekipe, ki se prvič skupaj zberejo v decembru.

“Gre za zelo intenziven proces načrtovanja in pogovorov s trenerji ter tekmovalci. Resnično preučimo vsako podrobnost in nato sprejmemo odločitve. Ne odločamo se oktobra,” je povedal Zeeman, ki je poudaril, da tudi udeležba Vingegaarda na Touru še ni potrjena.

Glede na vse govorice in komentarje s strani članov moštva se zdi, da bo Danec branil zmago v Franciji. Veliko bolj verjetno je, da tam ne bo Primoža Rogliča, kar v ekipi ne zanikajo, a hkrati tudi ne potrjujejo.

“To je možno,” je o nastopu Rogliča na Giru povedal Zeeman in nadaljeval: “vendar obstaja tudi možnost, da bosta oba nastopila na Touru.”

Primož Roglič ima z Dirko po Italiji neporavnane račune. (vir: twitter)

Nizozemci javnost za zdaj puščajo tavati v temi. Zeeman pa je v izjavi za CyclingNews opozoril tudi na Wouta van Aerta, ki bo prav tako imel pomembno vlogo v ekipi. Nekaj časa se ga je zaradi kronometrskih sposobnosti celo povezovalo z Dirko po Italiji, a glede na časovno bližino klasik, se zdi, da je precej bolj realen nov napad na zeleno majico Dirke po Franciji.

“Kapetani, ki jih imamo, torej Roglič, Vingegaard in Van Aert, lahko na takšni trasi naredijo razliko.”

“Tour je primeren za Jonasa in Primoža. Mislim, da je Primož lahko eksploziven, tako kot Pogačar, vendar je dober tudi na dolgih vzponih. Za Jonasa velja enako, to smo lahko videli v letih 2021 in 2022. Za vse tri kolesarje je trasa dobra.”

Zmaga na Dirki po Franciji je naša glavna prioriteta in najprej bomo izdelali načrt zanjo. Preučili bomo naše cilje in načine kako jih lahko dosežemo. Pripravili bomo dober načrt, za katerim bomo stali vsi,” je še dodal Nizozemec.

Prejšnji članekChristian Prudhomme se brani pred kritikami: “Vožnje na čas ponavadi paralizirajo dirko”
Naslednji članekSonny Colbrelli zaradi zdravstvenih težav primoran končati kariero