Matej Mohorič kot edini Slovenec v boj s tlakovci Severnega pekla

Slovenija bo imela tudi na najtežji enodnevni klasiki v sezoni svojega predstavnika. Na Pariz-Roubaixu bo nastopil Matej Mohorič, ki bo eden zaščitenih kolesarjev svoje ekipe, a si končnega rezultata še ne upa napovedati.

Mitski Severni pekel bo letos premierno potekal v oktobru. Sprememba termina iz pomladi na jesen prinaša številne spremembe, med drugim naj bi prvič po letu 2002 zopet videli dež, ki bo že tako zahtevno dirko še dodatno začinil.

Mnogi kolesarji se dirke bojijo, prinesla je že številne poškodbe, tudi tisti, ki »preživijo« pa znajo v cilju povedati, da se v pretekli šestih urah dirkanja niso pretirano zabavali. Matej Mohorič pred dirko poudarja, da se na traso ne bo podal s strahom, vsekakor pa bo kockam izkazal primerno mero spoštovanja.

»Sem motiviran in se kock ne bojim. Do njih imam ogromno spoštovanje, saj sem že občutil njihovo trdoto,« je v pogovoru z RTV Slovenija povedal 26-letnik, ki je edini nastop na francoskem spomeniku zbral leta 2019 in takrat končal na 70. mestu.

Leta 2019 je prav tako dirkal v dresu slovenskega prvaka. Na poti do cilja ga je raztrgal, saj se je na kockah znašel na tleh. (vir: twitter)

»Polovica karavane se bolj boji, kot si želi dobrega izida, saj je to resnično dirka zunaj normalnih okvirjev cestnega kolesarstva. Naporna in težka,« je bil odkrit Mohorič, ki poudarja, da kolesar za dober rezultat na Pariz-Roubaixu potrebuje tudi obilo sreče.

»To ni tako iskrena dirka kot svetovno prvenstvo. Treba je imeti precej sreče in biti na pravem mestu ob pravem času,« je še dodal in razkril, da bo skušal biti ob vstopu na prve tlakovane odseke čim bližje čela skupine.

Že dlje časa je jasno, da je Mohorič po kolesarski usmeritvi tekmovalec za enodnevne preizkušnje, predvsem daljše klasike. Letos je to že dokazal z drugim mestom na klasiki San Sebastian, tudi na Dirki po Franciji pa je osvojil etapo, ki je po dolžini in profilu spominjala na spomladanske enodnevne preizkušnje.

Na klasiki San Sebastian je bil od zmage oddaljen nekaj centimetrov. (vir: twitter)

V ekipi se zavedajo sposobnosti Slovenca, zato mu bodo v nedeljo namenili eno ključnih vlog. Kot pravi sam, bo zagotovo zaščiten kolesar, a bahrajnska zasedba bo imela več železij v ognju. Med drugim tudi nedavno okronanega evropskega prvaka Sonnyja Colbrellija.

»Zagotovo bom eden zaščitenih kolesarjev, a v ekipi imamo tudi Heinricha Hausslerja, ki vsako leto sanja o Roubaixu in smo ga že vsi malo siti. Ko pa pride ta dan, smo veseli, ker imamo nekoga, ki je tako motiviran za Roubaix. Imamo še Sonnyja Colbrellija,« je pojasnim slovenski prvak in dodal: »Roubaix je takšna dirka, kjer se zaradi čudnega padca ob nepravem času, v zanimivi kombinaciji znajde kdo, na katerega se ne računa.«

Mohorič si pred dirko ne želi dvigovati upov, a vseeno upa na dober rezultat. Kljub razpletu pa bo z dirke odnesel pomembne izkušnje, ki mu bodo pomagale v prihodnjih letih, ne zgolj na Pariz-Roubaixu, pač pa na vseh tlakovanih klasikah.

Prejšnji članekQhubeka NextHash drvi proti propadu, kolesarjem sporočeno naj iščejo novo moštvo
Naslednji članekJumbo-Visma za nastop na Pariz-Roubaixu predstavila nov dres