Matej Mohorič do drugega mesta na klasiki San Sebastian

Matej Mohorič tudi po krajšem premoru ohranja izjemno formo. Na klasiki San Sebastian je bil eden najvidnejših kolesarjev in bil vse do konca v igri za zmago, a ga je v šprintu prehitel Neilson Powless.

Že pred štartom je bilo jasno, da trasa odgovarja Mateju Mohoriču (Bahrain Victorious), a so v moštvu prvotno vlogo kapetana namenili Mikelu Landi. Kmalu je postalo jasno, da Španec ni v formi, s katero bi lahko konkuriral za najvišja mesta in slovenski as je dobil proste roke.

V družbi Neilsona Powlessa (EF Education-Nippo), Mikkela Honoreja (Deceuninck-Quick Step) in Lorenza Rote (Intermarche Wanty Gobert) je napadel pred zadnjim vzponom in si privozil okoli minute prednosti pred zasledovalci.

Iz četverice je na vzponu napadel Powless, v ozadju pa takojšnjega odgovora ni bilo, Mohorič je s tekmecema le nadaljeval v svojem tempu in s časom ujel pobeglega Američana. Na spustu je Slovenec prevzel vajeti, a nato enega izmed ovinkov ocenil povsem napačno ter se komaj rešil padca. Manj sreče sta imela Honore in Rota, ki sta sledila Mohoriču in se znašla na tleh.

Četverica se je kljub težavam znova sestavila, a ne za dolgo. Ob pospeševanjih je popustil Rota in na ciljno ravnino je skupaj prišla le trojica. Matej Mohorič je bil v najslabšem položaju, saj sta bila oba njegova tekmeca v zavetrju. Dolgo časa je čakal s šprintom, nato pa 200 metrov do cilja le pospešil, a Powlessu je ostalo več moči in tik pred ciljno črto je prišel pred Mohoriča.

Slovenski šampion se mora zadovoljiti z drugim mestom, ki je na prestižni dirki, kot je klasika San Sebastian zagotovo občudovanja vreden dosežek. Tretje mesto je osvojil Honore, odpadli Rota pa je v cilj prišel na četrtem mestu s 30 sekundami zaostanka.

Šprint zasledovalne skupine, ki se je borila za mesta od petega dalje, je dobil Alessandro Covi (UAE Emirates), ki je uspel streti morda celo prvega favorita za zmago Juliana Alaphilippa (Deceuninck-Quick Step).

Na dirki je nastopil še en Slovenec Domen Novak (Bahrain Victorious), ki je s svojim delom opravil že zgodaj in razpleta pri vrhu ni krojil.  

Prejšnji članekAnnemiek van Vleuten tri dni po olimpijskem zlatu osvojila še klasiko San Sebastian
Naslednji članekPogled na Garmin ključ do zmage Neilsona Powlessa