Britanski šprinter Mark Cavendish je v karieri doživel že ogromno. Na svojem računu ima številne zmage, ki uvrščajo v sam vrh karavane. In če kolesar takšnega kalibra kolo zamenja na vaški avtobusni postaji, je edino pravilno, da ta v prihodnje nosi njegovo ime.

Madžarska je letos gostila prve tri etape Dirke po Italiji, kar je za manj kolesarske narode vedno poseben dogodek. Gledalci se zberejo ob cesti, veselo mahajo in spodbujajo kolesarje ter ustvarjajo spomine za življenje.

Prihod dirke pa veliko pomeni tudi vsem mestom in predvsem vasem, skozi katere poteka trasa. Če mesta od tega nekaj tudi pridobijo, pa vasi dobijo le pet minut slave. To skušajo nato izkoristiti na najrazličnejše načine, enega bolj zanimivih pa se je spomnila vas Zamoly.

Mark Cavendish je v vasici, ki šteje vsega 2.216 prebivalcev, zamenjal svoje kolo in se ponovno pridružil glavnini. Dogodek, ki sam po sebi ni nič kaj pretresljiv, a lokalnemu prebivalstvu je 20-sekundni postanek najboljšega šprinterja generacije ostal v tako lepem spominu, da ga želijo za vselej ovekovečiti.

Odločili so se, da avtobusno postajo, ob kateri se je Britanec ustavil, preimenujejo.

Avtobusna postaja, kjer je Mark Cavendish zamenjal svoje kolo na petkovi etapi, bo v prihodnje nosila njegovo ime. Zraven bo postavljen tudi manjši znak, ki bo beležil spomin na ta dogodek,” je o nenavadni odločitvi vasi poročal madžarski časnik Feol.

Morda je k odločitvi dodatno pripomoglo tudi dejstvo, da se je Britanec dva dni kasneje veselil etapne zmage. Osvojil je namreč zadnjo etapo na madžarskih tleh in tako kvoto zmag v karieri dvignil na 160.