Mark Cavendish z naslovom državnega prvaka vložil kandidaturo za Dirko po Franciji

Mark Cavendish si želi na Dirko po Franciji, tam ga želijo videti tudi mnogi kolesarski navdušenci, a šef ekipe Patrick Lefevere za zdaj ne želi razkriti, ali bo Britanec dobil priložnost. Morda ga prepriča Cavendishev pravkar osvojen naslov državnega prvaka.

Mark Cavendish ima na svojem računu 34 etapnih zmag z Dirke po Franciji. Toliko jih je v karieri nabral tudi Eddy Merckx, ki trepeta za svojim rekordom. Letos ima namreč Britanec priložnost, da se sam zavihti na vrh večne lestvice in dokončno potrdi naziv najboljšega šprinterja generacije.

Nihče pa še ne ve, ali bomo Cavendisha sploh videli v Franciji. Do začetka dirke je še manj kot teden dni, QuickStep-Alpha Vinyl pa še niso razkrili svoje osmerice adutov. Pričakujemo, da bo v njej šprinter Fabio Jakobsen, kar močno zmanjšuje možnosti za nastop Marka Cavendisha. A javnost si želi gledati Cava in zanimivo bo videti, ali ji bo Lefevere ustregel. Vajeni smo namreč, da prav veliko na javno mnenje ne da.

Cavendish pa ne kandidira le na podlagi želje javnosti, pač pa letos znova dokazuje, da je v izvrstni formi. Novo potrditev smo dobili v nedeljo, ko je na britanskem državnem prvenstvu prišel do naslova prvaka, svojega drugega v karieri.

Nisem še dobil klica ekipe, ne takšnega ali drugačnega. Treniram, kot da odhajam na Tour, mojo formo ste lahko videli danes,” je po zmagi povedal 37-letnik. “Prepričan sem, da če odidem na Tour, bom zmagoval.”

Letošnja Dirka po Franciji sicer ne ponuja prav veliko šprinterskih etap, zato imeti dva prvorazredna šprinterja v ekipi ne deluje kot najboljša ekipa. V preteklosti smo sicer že videli tovrstne kombinacije, a le redko sta sodelovala dva tako dominantna šprinterja, ki se nerada podrejata drugim.

Jakobsen in Cavendish le redko dirkata skupaj. Nazadnje smo ju na isti dirki lahko spremljali lani, letos pa se njune poti še niso križale. (vir: twitter)

Kakšno bi bilo sodelovanje med Jakobsenom in Cavendishem, ne ve nihče, vprašanje pa je, če si Lefevere želi to izvedeti in tvegati morebitna neskladja v ekipi. Zagotovo si želi 35. etapne zmage Cavendisha, saj bi to prineslo ogromno medijske pozornosti za ekipo in če je Belgijcu kaj pomembno, je to soj žarometov. Vendar pa gre hkrati za veliko tveganje. Jakobsen si želi v Francijo in ima tam že dolgo obljubljeno mesto, zato bi bila njegova odsotnost veliko presenečenje. Prej bomo torej videli kombinacijo obeh šprinterjev, kot da bi v Francijo potoval le Cavendish.

Britanski zvezdnik torej še naprej upa, da se bo v izbrani osmerici našlo mesto tudi zanj. Etapna zmaga številka 35 se mu namreč pred očmi prikazuje že od lanskega zaključka na Elizejskih poljanah in storil bo vse, da do nje tudi pride.

Predstavljajte si, da do 35. zmage na Dirki po Franciji pridem v dresu državnega prvaka, to bi bilo zelo lepo,” je za konec še dodal Cavendish.

Prejšnji članekKristjan Koren pri 35. letih do prvega naslova državnega prvaka
Naslednji članekUAE Emirates v boj s Pogačarjem, a brez Polanca