Marion Rousse imenovana za direktorico ženske Dirke po Franciji

Ženska Dirka po Franciji bo v prihodnji sezoni doživela krstno izvedbo. Iz sedanje enodnevne dirke se bo dogodek prelevil v osemetapno preizkušnjo, na čelo katere je bila imenovana Marion Rousse.

ASO, ki skrbi za izvedbo Dirke po Franciji, je v nedeljo javno predstavil novo direktorico ženske Dirke po Franciji. Marion Rousse bo žensko karavano popeljala na krstno izvedbo dirke, katere cilj je postati ženska preizkušnja številka ena.

Za tridesetletnico to ne bo prva služba na čelu dirke. V preteklih letih je tesno sodelovala pri organizaciji Dirke po Provansi, izkušnje pa bo sedaj skušala prenesti tudi na organizacijo veliko bolj odmevnega dogodka.

»Ko sem bila majhna, sem z veliko navdušenja gledala Dirko po Franciji in ko sem začela svojo kariero, sem sumila, da ne bom nikoli imela priložnosti dirkati na njej,« je ob prevzemu funkcije povedala Roussejeva.

»Seveda sem bila počaščena, ko so mi ponudili mesto direktorice ženske Dirke po Franciji, posebej zato, ker želim storiti vse, da izpolnim želje mladih deklic, ki si želijo dirkati na njej.«

Žensko kolesarstvo je v zadnjih letih storilo nekaj korakov naprej, a še vedno je to primarno moški šport. Tudi na čelu ženskih dirk so večinoma moški direktorji, zato je imenovanje Marion Rousse na čelo direktorice dobrodošel korak v pravo smer.

Nekdanja francoska kolesarka je v Franciji ena glavnih strokovnjakinj ženskega kolesarstva. Za seboj ima kratko profesionalno kariero, ki jo je v večini preživela v dresu Lotto Soudala. Pri 24 letih je sklenila športno pot – njen največji uspeh je bila osvojitev naslova državne prvakinje – in se podala v komentatorske vode.

Zadnja leta kot strokovna komentatorka sodeluje s France TV. Francoski gledalci njeno delo redno pohvalijo, predvsem jih navdušuje njeno odlično poznavanje karavane. »Dobesedno lahko s helikopterskega posnetka skozi meglo prepozna vsakega kolesarja,« je na Redditu zapisal eden izmed francoskih kolesarskih navdušencev.

Roussejeva zadnji dve leti polni novice tudi kot partnerica Juliana Alaphilippa, s katerim sta letos pozdravila rojstvo prvorojenca. V preteklosti je bila Francozinja poročena še z enim kolesarjem – Tonyjem Gallopinom, s katerim pa sta se leta 2019 ločila.

Prejšnji članekNairo Quintana, kot ga še niste videli – v kostumu zapel na kolumbijski televiziji
Naslednji članekBelgijci ugotavljajo, kdo je bolj kompleten kolesar – Roglič ali Van Aert?