Magnus Cort odnesel zmago Primožu Rogliču, ki znova oblači rdečo

MAgnus Cort Stage 6 Win

Magnus Cort je zdržal v begu in za nekaj metrov prehitel Primoža Rogliča, ki se je v zaključku pognal za Dancem. Kenny Elissonde je popustil že nekaj metrov prej, kar pomeni, da je vodilni kolesar na dirki zopet 31-letnik Slovenec.

Večji del etape je minil povsem mirno, ubežna peterica si je pripeljala udobno prednost, glavnina pa je vse skupaj le nadzirala od daleč. Jasno je bilo, da se bo danes o zmagovalcu odločalo v zadnjih dveh kilometrih, ko se je cesta prvič resno postavila navkreber, a le redki so napovedovali tako dramo.

Deset kilometrov do cilja je imela ubežna skupinica več kot minuto prednosti in Movistar se je resno zavzel za lov nanje. Prednost se je topila počasi, občasno se je narekovanju tempa pridružila zasedba Deceunicnk-Quick Stepa, a šele ko so na čelo prišli kolesarji Ineos Grenadiers, so bili ubežniki prvič na dosegu roke.

Peterica v ospredju je kmalu po vstopu na klanec razpadla in selekcijo sta preživela le Magnus Cort (EF Education-Nippo) in Bert-Jan Lindeman (Qhubeka-Assos). Iz glavnine se je izoblikovala skupina favoritov, ki ji je poveljeval Primož Roglič (Jumbo-Visma) in vse je kazalo na to, da bosta ubežnika ujeta. A Slovenec je nato upočasnil, razdalja do čela dirke pa je ponovno zrasla.

Tempo so nato navili kolesari Movistarja, Roglič jim je brez težav sledil, nato pa udaril v slogu napada z dirke Pariz-Nica. Vsem konkurentom se je v le nekaj metrih odpeljal in se povsem približal Cortu, ki je še ostal spredaj. Danca je nekoliko rešil zadnji ovinek, ob katerem je moral Roglič popustiti in iz njega ni uspel prenesti dovolj hitrosti, da bi se odpeljal mimo Corta.

Slovenski as se je nekaj metrov pred ciljem sprijaznil, da je danes njegovo drugo mesto, nehal je poganjati in zmago prepustil Cortu. Danec si jo je nenazadnje tudi zaslužil, saj je ves dan trpel v begu, na klancu pa prikazal taktično zrelost.

Roglič je z drugim mestom tudi skočil v skupno vodstvo, saj si je priboril šest bonifikacijskih sekund. Tudi brez njih bi bil zanesljivo na vrhu, saj je Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), ki je bil danes v rdečem, popustil že zelo zgodaj in si privozil več kot štiri minute zaostanka.

V posodobljenem skupnem seštevku ima Roglič 25 sekund prednosti pred Enricom Masom (Movistar), ki je na petem mestu zaostal 4 sekunde. Tudi tretje in četrto mesto v skupnem seštevku zasedata člana Movistarja – Miguel Angel Lopez zaostaja 36 sekund, Alejandro Valverde pa še pet več.  

Nov dober dan je za Janom Polancem (UAE Emirates), ki je etapo končal na 14. mestu, le 27 sekund za zmagovalcem. V skupnem seštevku je pridobil tri mesta in je trenutno 12.

Luka Mezgec (BikeExchange)in Jan Tratnik (Bahrain Victorious) sta danes končala v drugi polovici razpredelnice.

Prejšnji članekŠtiri kilometre prevozil v manj kot štirih minutah
Naslednji članekDobrodošli v gorah!