Magnus Cort Nielsen v napetem zaključku do svoje tretje etapne zmage

Magnus Cort Nielsen je že pred današnjim dnem svoj nastop na Dirki po Španiji lahko označil za zelo uspešnega, 19. etapa pa je uspeh le še povečala. Danec je bil najhitrejši v šprintu ubežne skupine in prišel do svoje tretje etapne zmage.

V primerjavi s preteklimi etapami smo danes oblikovanje bega videli že relativno zgodaj. Kar 24 kolesarjev se je odcepilo iz glavnine, med njimi tudi Jan Polanc (UAE Emirates).

Skupina se je proti koncu etape začela redčiti, 70 kilometrov do cilja je v ospredju ostalo le še 18 kolesarjev, dvajset kilometrov kasneje pa je odpadlo še dodatnih sedem duš, med njimi žal tudi Polanc.

V ozadju je narekovanje tempa in lov na ubežnike prevzela zasedba BikeExchanga, ki je danes upala na uspeh Michaela Matthewsa. A avstralsko moštvo ni imelo dovolj moči, da bi zaostanek topili dovolj hitro in v ospredju so zaznali, da imajo priložnost za presenečenje.

Quinn Simmons (Trek-Segafredo) je prvi med ubežniki poskusil z napadom od daleč in nemudoma se mu je v akciji pridružil Rui Oliveira (UAE Emirates). Ubežna skupinica je tako povem razpadla, a iz ozadja se je k dvojici naposled uspelo preseliti še petim kolesarjem.

Sedmerica je bila zelo složna in kljub sodelovanju BikeExchanga in DSM-ja v ozadju, se prednost ni spustila pod 20 sekund. Delnice ubežnikov so rasle iz metra v meter in glavnina je spoznala, da so danes zapravili priložnost za etapno zmago.

Ubežniki so med seboj obračunali za prestiž dneva. Prvi je začel s šprintom Simmons, a Američan je napadel predaleč in začele so mu pojenjati moči. To je v slogu starih mačkov izkoristil Magnus Cort Nielsen (EF Education-Nippo), ki je bolje razporedil moči in prvi prečkal ciljno črto. Simmonsa je v zadnjih metrih prehitel tudi Oliveira.

Primož Roglič (Jumbo-Visma) je kljub izjemno visoki povprečni hitrosti etape, preživel relativno miren dan. Z ekipo mu ni bilo potrebno narekovati tempa, zato je lahko ostajal varno skrit in brez večjih težav prišel do cilja.

Prejšnji članekFotofiniš treh kolesark odločal o nosilki srebra na paraolimpijski cestni dirki
Naslednji članekVIDEO: Parakolesar z rokami celoten zadnji kilometer proizvajal 400 vatov