Leto 2024 brez Mathieuja van der Poela?

Se lahko zgodi, da leta 2024 Mathieuja van der Poela ne bomo videli na cestnem kolesu? Glede na izjave njegovega očeta je to zelo mogoč scenarij, saj se bo Nizozemec povsem posvetil gorskemu kolesarstvu.

Mathieu van der Poel je kolesarska dvoživka. Izjemen je na cestnem kolesu, odličen v ciklokrosu, tudi v gorskem kolesarstvu pa ga lahko dohajajo le redki. Večkrat se čudimo, kako je mogoče, da je tako vsestranski, a hkrati vselej ostaja v zraku vprašanje, kako dominanten bi šele bil, če bi se posvetil le eni disciplini.

Odgovor bomo morda dobili v sezoni 2024, saj po besedah Adriea van der Poela, očeta člana Alpecin-Fenixa, obstaja velika možnost, da bi se Mathieu tedaj posvetil le gorskemu kolesarstvu in povsem zapustil cestno in ciklokros karavano.

Razlog za tovrstno odločitev je jasen. V letu 2024 bodo v Parizu potekale poletne olimpijske igre, s katerih si Nizozemec želi odnesti zlato medaljo v gorskem kolesarstvu. Ta cilj je imel že lani na olimpijadi v Tokiu, a se je nato na dirki sam izločil iz boja, ko je na enem izmed skokov narobe ocenil položaj in grdo padel.

Van der Poel ima z olimpijskimi igrami nekaj neporavnanih računov. (vir: twitter)

Poškodba, ki jo je staknil takrat, se je nato dolgo vlekla in mu povsem uničila ciklokros sezono. Tudi začetek cestne sezone je bil okrnjen, kar je razkrilo, da ima Van der Poel bržčas prenatrpan koledar, v katerem saniranje poškodb ni mogoče.

Morda bi se bilo smiselno odreči gorskemu kolesarstvu v sezoni 2022 in 2023 in se mu nato povsem posvetiti v letu olimpijade ter takrat opustiti cestno kolesarstvo,” je v pogovoru za Helden povedal oče Van der Poel.

 “Združevanje treh disciplin je v zadnjih letih prineslo zelo natrpan urnik. Ne v smislu dirk, ampak v smislu priprav. Težko je stalno v kratkem času menjavati discipline, saj to zahteva veliko prilagajanja.”

Ko si na gorskem kolesu, si recimo v povsem drugačnem položaju. Dodatno se je na gorskem kolesu potrebno boriti za začetni položaj, saj začneš v ozadju, če nisi odvozil veliko dirk.”

Odločitev jasno še ne bo padla prav kmalu. Adrie van der Poel je pojasnil, da uradnega pogovora o tem še ni bilo, saj tudi njegov sin z glavo še ni pri naslednji olimpijadi.

Mislim, da mu dogodki minule olimpijade še vedno krožijo v mislih. Zaradi tega še ni razmišljal o naslednjih olimpijskih igrah, čeprav ne izključujem možnosti, da ga bomo tam videli.”

Prejšnji članekPri Jumbo-Vismi le trije kolesarji z zagotovljenim mestom na Dirki po Franciji
Naslednji članekNeuničljivega Davida Rebellina ne ustavi niti dvojni zlom noge