Lestvica UCI: Trije Slovenci v prvi deseterici

Po zadnji tritedenski dirki v letošnji sezoni je Mednarodna kolesarska zveza posodobila lestvico. Slovenski dvojec je še naprej pri vrhu, v deseterici pa jima po novem družbo dela tudi Matej Mohorič.

Slovensko kolesarstvo je v razcvetu. Naši kolesarji nas preko celote sezone razvajajo z neverjetnimi predstavami in odmevnimi rezultati, odraz tega pa je tudi izjemno lep pogled na UCI lestvico.

Tudi brez nastopa na Vuelti na vrhu ostaja Tadej Pogačar, ki v zadnjem času ne dirka prav veliko, zato se mu je Wout van Aert na drugem mestu približal na vsega 22 točk. Belgijec se trenutno mudi na Dirki po Britaniji, zato bi lahko v kratkem tudi preskočil našega asa. Pogačar bo sicer svoje mesto na vrhu branil na prihajajočem evropskem in svetovnem prvenstvu.

Tudi na tretjem mestu do spremembe ni prišlo, tam še naprej ostaja Primož Roglič. Z zmago na Dirki po Španiji je ohranil svoj seštevek točk in sedaj za drugim mestom zaostaja 992 točk, pred četrtim Julianom Alaphilippom pa ima 681 točk naskoka.

Nekoliko nižje na lestvici, a še vedno visoko lahko najdemo še eno slovensko zastavo. Z uspehi preteklih mesecev se je Matej Mohorič prebil na deseto mesto in tako poskrbel, da so prvič v zgodovini trije Slovenci v udarni deseterici. Mohorič se je uvrstil med Aleksandra Vlasova in Joaa Almeido. Za Rusom zaostaja 11 točk, pred Portugalcem pa ima 31 točk naskoka.

Pogled na najboljšo deseterico lahko razveseli slovenske kolesarske navdušence. (vir: UCI)

Vsi Slovenci, ki so nastopili na Vuelti, so po zadnji posodobitvi lestvice pridobili nekaj mest. Tako je Jan Polanc napredoval na 161. mesto, Jan Tratnik je 306., Luko Mezgeca pa najdemo na 491. mestu. Velik skok je uspel tudi Kristjanu Hočevarju, ki zaseda 471. mesto.

Uspeh slovenskih kolesarjev se odraža tudi v točkovanju narodov. Tam moramo premoč priznati le Belgiji, ki je v obdobju enega leta in dveh tednov zbrala 1411 točk več. Na tretjem mestu je Francija s 1049 točkami manj od Slovenije.

Prejšnji članekNajmanj španska Dirka po Španiji zadnjih let
Naslednji članekPogačarja čaka pester konec tedna na evropskem prvenstvu