Lažna podelitev kolajn tekmovalkama prinesla kazen

V Veliki Britaniji v teh dneh potekajo igre Commonwealtha, kjer se za odličja merijo tudi kolesarji. V parakolesarski disciplini smo lahko videli nenavaden dogodek, ki med navijači vzbuja dodatno neodobravanje potez Mednarodne kolesarske zveze.

Konec tedna je bil na igrah Commonwealtha, kjer tekmuje večina držav nekdanjih britanskih kolonij, rezerviran za dirkališčno kolesarstvo. Sprva so se v tradicionalnih dirkališčnih disciplinah za odličja pomerili kolesarji in kolesarke, nato pa so dirkališče zavzeli še parakolesarji.

Pričakovano je bilo na štartu posameznih parakolesarskih preizkušenj precej manj tekmovalcev kot na preostalih dirkah. V šprinterski disciplini tandem B je bilo prijavljenih pet dvojcev, a je tik pred začetkom eden izmed njih odpovedal svoj nastop.

V boj za kolajne so se tako podali štirje pari, kar je sprožilo posebno pravilo, ki zapoveduje, da se v primeru štirih udeležencev podeli zgolj zlata in srebrna medalja, bronasta pa ne. To naj bi tekmovalke vedele, a uveljavitev pravila je bila vse prej kot uspešna.

Sophie Unwin in njena vodička Georgia Holt sta prvo dirko izgubili in tako ostali brez nastopa v finalu. Kljub porazu sta se na dirkališču pojavili še enkrat – na dirki za tretje mesto. Organizatorji pa so tu naredili napako in na velikem ekranu dirko poimenovali ‘boj za bronasto medaljo’, kar se ni skladalo z uveljavitvijo novega pravila.

Unwin in Holt sta dirko dobili in prišli do tretjega mesta. Skladno z običajnim protokolom sta bili povabljeni na zmagovalni oder, nato pa sta tik pred zdajci izvedeli, da ne bosta prejeli medalji.

Razočarani sta v solzah protestno ostali ob tretji stopnički in kljub večkratnemu opozorilu varnostnikov mesta nista zapustili. Še več, po odhodu prejemnic medalj z odra za zmagovalce sta stopili na tretjo stopničko in na praznem zmagovalnem odru slavili tretje mesto, okoli vratu pa nosili bronasti medalji, ki sta si jih sposodili od reprezentančnih kolegic.

Na odru za zmagovalce sta se pojavili z izposojenimi medaljami. (vir: twitter)

To jasno ni bilo po godu Mednarodne kolesarske zveze, ki tu in tam rada striktno sledi pravilom. Zaradi ‘nespoštovanja navodil komisarja/organizatorja’ je UCI tekmovalkama naložil 200 švicarskih frankov kazni, s tem pa predvsem pljunil v lastno skledo.

Dajte jima medaljo in je stvar rešena“, “kako neumno pravilo“, “nova cvetka UCI-ja” in “upam, da so imeli vsaj pravo dolžino nogavic,” so bili le nekateri komentarji, ki smo jih po dogodku lahko zasledili na družbenih omrežjih. Mednarodna kolesarska zveza že tako ali tako ni najbolj priljubljena organizacija, s tovrstnimi potezami pa izgublja še tisto nekaj ljubezni, ki jo je ostalo.

Angleški dvojec bronaste medalje na koncu ni dobil, prejel pa je opravičilo organizatorja. Koliko to velja ocenite sami.

V redkih primerih, ko je na igrah Commonwealtha prijavljenih manj kot pet tekmovalcev, CGF prilagodi politiko dodeljevanja medalj, da bi ohranila integriteto tekmovanja,” je povedal predstavnik CGF-ja.

“V pravilniku, ki je bil objavljen januarja letos, je določeno, da se v primeru štirih tekmovalcev podeljujejo le zlate in srebrne medalje, v primeru treh ali dveh tekmovalcev pa le zlate medalje.”

“V ženskem tandemu B v sprintu so bile tekmovalke o tem obveščene pred tekmo, vendar je bilo na žalost na semaforju napačno navedeno, da gre za tekmo z bronasto medaljo. Vpletenim športnikom se opravičujemo za nenamerno povzročeno stisko.”

Prejšnji članekKVIZ: Etapni zmagovalci Dirke po Franciji 2022
Naslednji članekMiguel Angel Lopez lahko zopet dirka