Lanska zgodba se ponavlja, a letos še nekoliko slajša

Primož Roglič je odlično začel z branjenjem lanske zmage. Že prvi dan je oblekel rdečo majico ter glavnim konkurentom »naložil« nekaj sekund zaostanka. Podobno zgodbo smo videli že lani.

Kratki kronometri navadno odgovarjajo močnejšim, večjim in težjim kolesarjem, a Primož Roglič (Jumbo-Visma) je dokazal, da se odlično znajde na vseh dolžinah vožnje na čas. Krajši klanec na začetku preizkušnje mu je odgovarjal, saj je tam lahko ustvaril nekaj prednosti pred prej omenjenim tipom kolesarjev in v cilju zanesljivo slavi.

Slavje v moštvu je bilo seveda veliko, a vsi se zavedajo, da je do Santiaga de Compostela, kjer se letos konča Vuelta, še dolga pot. »Štart, kakršnega smo si želeli,« je z nasmeškom na obrazu povedal športni direktor Jumob-Visme Grischa Nierman, strinjal pa se je tudi Roglič, ki je upravičil vlogo favorita: »Sem vesel in pomirjen.«

Ponovitev lanske zgodbe

Dirko po Španiji je Roglič podobno dobro začel že lani, ko je prav tako slavil na prvi etapi. Tedaj na sporedu ni bila vožnja na čas, ampak že prava razgibana etapa, ki se je končala z zaključnim vzponom prve kategorije.

Tempo na klancu ni bil prehud, tako da se je proti vrhu skupaj peljalo osem kolesarjev, v večini le kandidati za končno zmago. Sepp Kuss (Jumbo-Visma) je Rogliču pripravil odlično izhodišče, slovenski as pa je v zadnjih metrih vključil »raketni« pogon in se tekmecem brez težav odpeljal nekaj metrov naprej.

Tudi lani je dirko začel z dvignjenimi rokami. (Vir: twitter)

V cilj je prišel sekundo pred zasledovalno skupino in tako že prvi dan oblekel rdečo majico. Prednost do drugouvrščenega Richarda Carapaza, ki je tudi v Madridu stopil na zmagovalni oder, je zaradi bonifikacijskih sekund znašala pet sekund.

Glavni tekmeci že več kot deset sekund zadaj

Letos ima Roglič po prvem dnevu v skupnem seštevku šest sekund prednosti pred Alexom Aranburujem (Astana-Premier Tech), a bolj nas zanima prednost pred konkurenti za skupno zmago. Najbližji zasledovalec je trenutno Aleksandr Vlasov (Astana-Premier Tech) z 10 sekundami zaostanka, še sedem oziroma osem več pa jih imata Romain Bardet (DSM) in Enric Mas (Movistar), ki sta tretji in četrti na lestvici kandidatov za končno zmago.

Že prvi dan je Rogla napravil udobno razliko do kolesarjev Ineos Grenadiersov, ki jih mnogi vidijo za glavne tekmece našega asa. Najbolje se je odrezal Adam Yates z 20 sekundami zaostanka, Richard Carapaz pa jih je nabral še pet več. Kolesarski svet na Vuelti napoveduje boj Rogliča in Egana Bernala, a Kolumbijec je po prvi etapi že 27 sekund v zaostanku.

Prejšnji članekTejay van Garderen bo novi športni direktor EF Education-Nippa
Naslednji članekJan Tratnik si je želel etapne zmage, a ga veseli tudi tretje mesto