Avstralski kolesar Lachlan Morton, član EF Education-Nippa, v letošnji sezoni vrstice časnikov polni bolj z alternativnimi dirkami kot z dirkami v World Touru. Naslednja v vrsti bo 1000-kilometrska preizkušnja v Južni Afriki.

Lachlan Morton se pripravlja na dirko The Munga, ki se bo začela 1. decembra. Gre za gorskokolesarsko dirko, dolgo 1000 kilometrov. Na njej je kolesarjem na voljo delna podpora, a v večini se morajo znajti sami.

Dirka je sestavljena iz ene etape, na kateri si kolesarji sami odrejajo čas vožnje in počitka. Na poti jim je v petih vaseh na voljo prenočišče, če ga želijo izkoristiti, na desetih točkah pa jim bo ponujena hrana in pijača.

Morton se z The Mungo spogleduje že nekaj časa, a nikoli mu terminsko ni preveč ustrezala. Letos je drugače, pred časom je v Južni Afriki že nastopil na precej bolj znani dirki Cape Epic in odločen je bil, da se kmalu vrne. The Munga mu je ponudila to priložnost.

Lachlan Morton je pred kratkim nastopil na Cape Epicu. (vir: twitter)

Vsakič, ko sem prišel v Južno Afriko, so mi ljudje govorili o dirki in mi pravili, da bi moral nastopiti na njej. Vedno je bilo neugodno, saj poteka v decembru. Nikoli ni bilo smiselno priti sem in dirkati. Potem pa sem odvozil Cape Epic, odšel domov in imel občutek, da še nisem končal z dirkanjem. Rekel sem si, zakaj pa ne bi šel na Mungo, da vidim, za kaj prav za prav gre,” je v pogovoru s CyclingTips povedal 29-letnik.

Preizkušnja Mortonu omogoča nekaj “odklopa” in časa s samim seboj. Prav tako bo lahko bolje spoznal lepote, ki jih ponuja Južna Afrika, saj je do sedaj v večini raziskoval le okolico Cape Towna.

V Južni Afriki sem bil že petkrat, a sem čas preživel le v Cape Townu in njegovi okolici, zato me je privabila ideja, da vidim velik del države, saj je zame še vedno velika uganka, kaj vse ponuja.”

Morton se je v zadnjih letih posvetil alternativnim dirkam, med katerimi je bila zagotovo najbolj odmevna njegova alternativna Dirka po Franciji. Tam je bil odvisen zgolj od sebe, tokrat pa bo imel na voljo nekaj pomoči. Tudi razdalja je precej krajša, a bo zato na voljo manj spanja.

Kako točno se bo lotil dirke še ne ve. Sam pravi, da se je vedno posluževal pristopa “bomo videli sproti” in tudi tokrat ne bo nič drugače.

Vmesne točke ti omogočajo idejo, da sploh ne bi spal, a ti predstavljajo varovalko, v primeru, da potrebuješ spanec. Moj pristop je vedno, da vozim, kolikor lahko in v trenutku, ko sem utrujen, se ustavim. Morda to pomeni nekaj dni vožnje v kosu, morda pa že prvo noč potrebujem štiri ure spanja.”

Na dirko se bo podalo okoli 150 kolesarjev, ki se bodo borili za zmago. Lani je traso najhitreje premagal Hansie Joubert, ki je v cilj zapeljal po nekaj manj kot 57 urah, na poti pa je spal vsega 20 minut.