Simon Yates (BikeExchange) je zmagovalec kronometra na drugi etapi Dirke po Italiji. Na etapi je premagal Mathieuja Van der Poela in Toma Dumoulina. Slovenca, člana ekipe Bahrain Victorious, Domen Novak in poškodovani Jan Tratnik se nista umešala v boj za višje pozicije.

Na drugi etapi Gira so kolesarji opravili z 9,2 kilometrov dolgim kronometrom v Budimpešti. Kolesarji so se podali skozi prelepo mesto, tudi mimo slavnega madžarskega parlamenta. A današnji kronometer je bil vse prej kot enostaven, saj je najboljše čakal še zaključni vzpon pred ciljem, v dolžini 1,3 kilometra in z nekaj strmimi odseki.

Jan Tratnik po padcu očitno ni v optimalni pripravljenosti, saj se je jasno videlo, da se na kolesu ne počuti dobro. Na roko mu gre podatek, da je jutri na sporedu klasična šprinterska etapa, v ponedeljek pa dan odmora, kar bi mu lahko omogočilo vsaj nekaj regeneracije in počitka, da poškodba zapestja mine. Tri sekunde pred Syukom je etapo končal Domen Novak, ki je s solidno vožnjo prikazal, da bo v torek na prvi gorski etapi močan pomočnik Mikelu Landi in Pellu Bilbau.

Čez cel dan smo videli mnogo presenečenj in novih vodilnih. Izpostaviti gre Lennarda Kamno (Bora-hansgrohe), ki je bil dolgo časa na mestu vodilnega. Prav tako so se izjemno odrezali člani ekipe Jumbo Visma, prav vsi so se borili za deseterico. Izjemen čas je postavil Matteo Sobrero (BikeExchange-Jayco), ki je s prestola spravil Kamno.

Med favoriti za skupno razvrstitev je dobro vožnjo na čas odpeljal Richie Porte (Ineos Grenadiers), ki se je ob prečkanju ciljne črte uvrstil visoko v prvo deseterico. Potem pa je v cilj prišel veliki Tom Dumoulin, ki je s prednostjo skoraj osmih sekund prepričljivo prevzel vodstvo. A če smo mislili, da bo Dumoulin nepremagljiv, je Simon Yates (BikeExchange-Jayco) še za pet sekund prehitel Nizozemca.

Dokaj malo časa so izgubili tudi izkušeni Romain Bardet, Vincenzo Nibali in Mikel Landa. Tudi Wilco Kederman, član Bore-hansgrohe, je odlično odpeljal vožnjo na čas. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) je zaostal 27 sekund za Yatesom.

Na koncu je bilo vse med Mathieujem Van der Poelom in Simonom Yatesom. Mathieu je bil na vmesnem času pod zaključnim vzponom 0.65 sekunde za Yatesom. A Britanec je stopnjeval tempo, na koncu je Van der Poela premagal za več kot dve sekundi.

V skupni razvrstitvi Van der Poel še vedno vodi, sedaj ima 11 sekund prednosti pred prvim resnim pretendentom za skupno zmago Simonom Yatesom. Tom Dumoulin ima odlično izhodišče na tretjem mestu, zaostaja 16 sekund.

Med favoriti 24 sekund zaostaja Kelderman, Pello Bilbao je deveti z zaostankom 29 sekund, prav toliko pa za rožnato majico zaostaja Joao Almeida. 30 sekund zaostaja Vincenzo Nibali, 33 Ricie Porte, 35 Romain Bardet in Richard Carapaz. Mikel Landa je proti Van der Poelu v prvih dveh etapah izgubil 44 sekund, Domenico Pozzovivo 47.

Največ so izgubili Alejandro Valverde, ki je zadaj 52 sekund, Miguel Angel Lopez, ki zaostaja 53, Giulio Ciccone, ki je zadaj minuto in sekundo, Ivan Ramiro Sosa, kapetan Movistarja pa je zadaj že 1:34. Domen Novak je skupno 155., Jan Tratnik pa je na zadnjem mestu kot 176. kolesar na letošnjem Giru.

Jutri je na sporedu šprinterska etapa, kjer bomo videli formo šprinterjev na tej dirki.