Na strminah Gamoniteiruja se je najbolje znašel Miguel Angel Lopez, ki se je podpisal pod prestižno zmago. Na kraljevski etapi je Primožu Rogliču odščipnil 18 sekund, a Slovenec se je z drugim mestom še dodatno utrdil v rdeči majici, ki mu jo lahko odvzame le še nesreča.

Še drugi dan zapored smo videli gorski spektakel, ki je postregel z boji za kolesarske sladokusce. Že zgodaj se je odpeljal številčen beg, v katerem svojega predstavnika niso imeli le pri Bahrain Victoriousu, zato je odgovornost narekovanja tempa glavnine padla na njihova ramena.

Beg se je s časom razbil na številne manjše skupine in najdlje je v ospredju ostal Michael Storer (DSM), ki si je priboril pikčasto majico najboljšega na gorskih ciljih. Avstralec pa danes ni premogel dovolj moči, da bi si privozil še tretjo zmago na dirki. Na zadnjem vzponu je bil ujet, ko so se razplamteli boji med favoriti.

Skupina najboljših kolesarjev na dirki je vzpon začela skupaj pod taktirko Damiana Carusa (Bahrain Victorious). Italijan je narekoval zmeren tempo in jasno je bilo, da celotnega vzpona kolesarji ne bodo prevozili v taki hitrosti.

Že nekaj kilometrov kasneje se je začela akcija. Napadel je David De la Cruz (UAE Emirates), a Španec je v skupnem seštevku pri repu deseterice, zato mu nihče ni sledil prav resno. Preostali favoriti so se še naprej spogledovali med seboj, dokler ni dirke ponovno razživel Egan Bernal (Ineos Grenadiers).

Kolumbijec je napadel 5 kilometrov do cilja in v njegovem zavetrju se je nemudoma pojavil Primož Roglič (Jumbo-Visma). Napad 24-letnika je tako izzvenel, a že kmalu se je akcija nadaljevala.

Le kilometer kasneje je napadel Miguel Angel Lopez (Movistar), ki si je hitro priboril nekaj prednosti. Enric Mas (Movistar) ga jasno ni lovil, Bernal je še zbiral moči po svojem napadu, Sepp Kuss (Jumbo-Visma) pa je skupaj z Rogličem sklenil, da lovljenje ni potrebno, saj je prednost v skupnem seštevku dovolj velika.

Prav slovenski as je naposled vseeno nekoliko dvignil tempo, a pravega lova na Lopeza ni bilo. Z njim sta uspela ostati le Mas in Bernal, ki pa prav veliko pomoči pri narekovanju tempa nista nudila.

Lopez je tako izkoristil priložnost in osvojil etapno zmago ter si privozil 14 sekund prednosti pred Rogličem, še dodatne štiri pa je dobil po zaslugi bonifikacij. Slovenec je v zadnjih metrih nekoliko pospešil in ustvaril 6 sekund prednosti do dvojca, s katerim se je vzpenjal, hkrati pa pobral še 6 sekund bonifikacij. Na tretjem mestu je v cilj prišel Mas.

Roglič po osemnajstih etapah ostaja trdno na vrhu. Danes je svojo prednost pred Masom povečal še za 8 sekund in sedaj znaša že 2:30, Lopez na tretjem mestu pa ima še 23 sekund zaostanka več.

V nadaljevanju dirke karavano čakata še dve nekoliko lažji etapi, kjer do večjih razlik v skupnem seštevku ne bi smelo priti. V nedeljo pa se bo vse skupaj zaključilo z vožnjo na čas, kjer bo Roglič prvi favorit za zmago. Našemu kolesarju torej le še nesreča ali večje težave lahko preprečijo tretjo zaporedno zmago na Vuelti.