Kolesarski oče Tadeja Pogačarja se zaradi borbe z rakom dokončno poslavlja

Allan Peiper se po dolgi in ponavljajoči borbi z rakom dokončno poslavlja s sveta kolesarstva. Avstralec, ki je kolesarsko odrastel v Belgiji, je na Pariz-Roubaixu še zadnjič v karieri iz avtomobila vodil moštvo UAE Emirates.

Enainšestdesetletni Allan Peiper se še drugič, tokrat za vselej, poslavlja od vloge športnega direktorja UAE Emirates. Avstralec se že tretjič bori z rakom, ki ga je na stranski tir postavil že v preteklosti. Leta 2019 je moral začasno zapustiti svoj položaj, ko so mu diagnosticirali raka prostate.

Leto kasneje se je vrnil v moštvo Tadeja Pogačarja in Slovencu ključno pomagal na poti do osvojitve Dirke po Franciji. Pogi je po letošnji Dirki po Franciji, ki jo je Peiper zaradi vnovične borbe z boleznijo spremljal od doma, spregovoril o pomenu Avstralca zanj.

»Prvič sem ga srečal pred tremi leti na pripravah. Z njim sem prvič dirkal v Avstraliji, to je bila res nepozabna izkušnja. Je fantastičen športni direktor in res prijazna oseba, razvila sva res dober odnos. Veliko me je naučil, celo več o življenju kot pa kolesarstvu,« je povedal v pogovoru z RTV Slovenijo.

Zdravstveno stanje Peiperja je nihalo, za nekaj časa se je celo vrnil v karavano, a bil nato zopet prisiljen k počitku. Prav nenehne borbe so 61-letnika sedaj prisilile, da je sklenil končati kariero športnega direktorja.

»Zaradi zdravljenja imam vse manj energije. Sam vidim, kako mi pešajo odzivi in zbranost potrebni za delo. Čas je, da stopim na stran,« je povedal v pogovoru za Het Nieuwsblad.

»Slovo od kolesarjev in kolegov je postreglo s trenutki, ko mi je bilo še posebej težko. Tako je bilo tudi med dirko, a Roubaix je dirka, na kateri tudi za sekundo ne smeš izgubiti koncentracije. Mislim, da je izjemno se upokojiti po tako junaški dirki. To je dirka, ki me je navduševala celo življenje, sedaj pa je čas, da se osredotočim na prihodnost.«

Ekipa UAE Emirates izgublja pomembnega člana in tvorca največjih uspehov moštva v zadnjih letih. Sicer v ekipi ne izključujejo možnosti morebitnega nadaljnjega sodelovanja, a le če bo Peiperju zdravje to omogočalo.

Prejšnji članekVan der Poel zaostal le za Merckxom: Lahko postane najboljši kolesar za klasike vseh časov?
Naslednji članekPogačar dolgo v igri za zmago, na koncu se je moral zadovoljiti s tretjim mestom