Tako kot letos, tudi v prihodnji sezoni ne bomo videli dveh avstralskih dirk. Tour Down Under in Cadel Evans Great Ocean Road Race sta že odpovedana, saj bi njuna izpeljava v danih zdravstvenih razmerah v svetu predstavljala prevelik logistični zalogaj.

Kolesarstvo je še vedno pretežno evropski šport, in čeprav na najvišjem nivoju lahko občudujemo številne kolesarje z drugih celin, pa se večji del dirk vseeno odvija na stari celini. Ena izmed drugih celin, ki gosti dirko svetovne serije, je Avstralija, a potovanje ‘tja spodaj’ je v trenutnih razmerah precej oteženo.

Številne ekipe najvišjega ranga so že letos sporočile, da v Avstralijo ne nameravajo potovati, zato sta bili dirke Tour Down Under in Cadel Evans Great Ocean Race naposled odpovedani. Razmere se v letu dni niso dosti spremenile, vsi obiskovalci Avstralije morajo po prihodu še vedno v 14-dnevno karanteno, česar pa si ekipe med sezono ne morejo privoščiti.

Avstralski organizatorji so zato sklenili, da že štiri mesece pred napovedano izvedbo dirki odpovejo. Čeprav je to za celotno lokalno okolje hud udarec, pa je edini logičen korak.

Zadnjo izvedbo Tour Down Underja je osvojil domačin Richie Porte. (vir: twitter)

»Tour Down Under je zelo priljubljen dogodek v kolesarskem in avstralskem športnem koledarju. Je tudi pomemben ekonomski faktor južne Avstralije, saj privabi 44 tisoč ljudi, ustvarja 742 delovnih mest in v ekonomijo prispeva 66 milijonov dolarjev, glede na podatke iz leta 2020,« je povedal Hitaf Rasheed, direktor podjetja Events South Australia, ki stoji za dirko Tour Down Under.

»Pregledali smo vse možnosti, a na koncu sta se zapora meje in obvezna karantena za več kot 400 ljudi, ki sestavljajo mednarodne zasedbe, izkazali za preveliko oviro,« je še dodal.

Kmalu po napovedani odpovedi etapne dirke je sledila še uradna odpoved enodnevne dirke Cadel Evans Great Ocean Road Race. Za njeno organizacijo skrbi podjetje Visit Victoria, ki ga vodi Brendan McClements.

»Vemo, da je razočaranje prisotno pri organizatorjih dirke, naših partnerjih, skupnostih ob Surf Coastu in kolesarskih navdušencih s celega sveta, saj vsi ljubijo Cadel Evans Great Ocean Road Race,« je povedal McClements.

Avstralija povsem brez kolesarskega vzdušja ne bo ostala. Organizatorji so že napovedali, da bodo, tako kot letos, izvedli festival kolesarstva, ki bo namenjen predvsem avstralskim kolesarjem. Kolesarski teden bodo sestavljale preizkušnje cestnega, gorskega in dirkališčnega kolesarstva, izvedene pa bodo tudi BMX, ciklokros in parakolesarske dirke.  

»Adelaide je januarja v povsem kolesarskem duhu in naši kolesarski prijatelji s celotne Avstralije se zbirajo tukaj. Čeprav je organizacija glavnih mednarodnih dirk še vedno otežena, pa bomo januarja 2022 proslavili kolesarstvo na najboljši način, ki ga poznamo,« je novico sporočil premier južne Avstralije Steven Marshall.