Koen Bouwman najhitrejši ubežnik slovenske etape

Nizozemec Koen Bouwman se veseli še druge etapne zmage na Dirki po Italiji. Etapo, ki je zavila tudi v Slovenijo, je ves dan preživel v begu in na poti do zmage potrdil tudi zmago v točkovanju za najboljšega hribolazca.

Predzadnja gorska etapa je bila za Slovence še posebej zanimiva. Trasa je za 37 kilometrov zavila na našo stran meje in tam prečila najtežji vzpon dneva na Kolovrat. Ob cesti so se zbrali številni navijači, ki so še drugo leto zapored pripravili izjemno vzdušje.

Uvod v konec tedna in s tem tudi konec Dirke po Italiji je prinesel vnovično zmago ubežnikov. Skupina dvanajstih kolesarjev se je že zgodaj podala v beg in si ustvarila deset minut prednosti. To je že nakazalo, da glavnina danes ne računa na zmago in kljub kasnejšemu narekovanju tempa Bore-hansgrohe v glavnine, je prednost ostala nekajminutna.

Bora-hansgrohe je ves dan narekovala tempo za morebiten napad Jaia Hindleyja. Na čelu glavnine so bili tudi ob vožnji na Kolovrat.

Ubežniki so v Slovenijo zavili osem minut pred glavnino in na Kolovrat zavili skupaj. A le nekaj višinskih metrov kasneje so začeli odpadati prvi člani bega in do sredine vzpona, ko je cesta prečila Livek, so bili v ospredju le še štirje kolesarji.

Koen Bouwman (Jumbo-Visma) je imel znova zelo dober dan in je v begu lovil gorske točke. Te so mu Mauro Schmid (Quick Step-Alpha Vinyl), Alessandro Tonelli (Bardiani-CSF-Faizane) in Attila Valter (Groupama-FDJ) brez boja predali in Nizozemec je tudi matematično osvojil modro majico najboljšega na gorskih ciljih.

Ko je bil en boj končan, se je začela borba za etapno zmago. Ubežniki, katerim se je ponovno pridružil Andrea Vendrame (AG2R Citroen), so zaključni vzpon začeli skupaj in že kmalu začeli taktizirati. Prednost je bila dovolj velika, da so si lahko privoščili obilico spogledovanja in čakanja na napad tekmeca.

V zadnjih treh kilometrih je šlo zares. Najprej je z napadom poskusil Tonelli, a bil nemudoma ujet. Sledila so še številna druga pospeševanja, a prav nihče ni ustvaril občutnejše prednosti in o zmagovalcu je odločal zaključni šprinte.

Kolesarji so že dvignili obrate in začeli pospeševati, ko jih je nekoliko presenetil zadnji ovinek. Najbolje ga je odpeljal Bouwman, medtem ko je Schmid zgrešil linijo in z ovinka poslal Vendrameja in Valterja. Bouwman je tako pridobil odločilno prednost nekaj metrov in brez težav prišel do druge etapne zmage na dirki.

Štiri minute kasneje je v cilj prišla skupina favoritov. Tudi v njej smo videli nekaj poskusov v zadnjih kilometrih, še posebej odločna sta bila Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) in Mikel Landa (Bahrain Victorious). Vedno pa je bil v zavetrju enega ali drugega Jai Hindley (Bora-hansgrohe), ki je sicer cel dan pripravljal teren za napad, a na koncu do njega ni prišlo.

V cilju do razlik med vodilno trojico ni prišlo. Na sobotno etapo se v rožnatem podaja Carapaz, Hindley pa še naprej ohranja tri sekunde zaostanka. Jutri nas čaka peklenska etapa z zaključkom na Marmoladi, kjer pa bo moral Hindley nujno napasti.

Prejšnji članekCovid-19 zopet lomasti po karavani Dirke po Italiji
Naslednji članekKot vabilo za Pogačarja Dirka po Italiji v Slovenijo tudi v letu 2023?