Klasika San Sebastian na štart privabila tri Slovence

V Španiji se bo danes odvila enodnevna preizkušnja klasika San Sebastian, kjer bomo imeli železje v ognju tudi Slovenci. Tadej Pogačar in Matej Mohorič bosta lovila zmago, Jan Polanc pa bo prevzel vlogo pomočnika.

Klasika San Sebastian že vrsto let velja za pomembno enodnevno preizkušnjo, ki pa je nekoliko zasenčena zaradi termina v bližini Dirke po Franciji. Mnogi tekmovalci, ki so se tri tedne borili v Franciji klasiko raje izpustijo, a ne Slovenci. Tako Matej Mohorič (Bahrain Victorious) kot Tadej Pogačar (UAE Emirates) sta sklenila, da pripotujeta v Španijo.  

Trasa za eksplozivne hribolazce

Razgibana trasa, ki se vije preko 225 kilometrov, odgovarja obema slovenskima asoma. Tudi lista preteklih zmagovalcev kaže na to, da imajo največ možnosti za uspeh prav kolesarji, kot je slovenski dvojec.

Trasa ponuja šest kategoriziranih vzponov, pri čemer so najtežji postavljeni v zadnje kilometre. Odločilna točka dirke je navadno vzpon na Erlaitz, ki vrh doseže 45 kilometrov do cilja. Gre za 4-kilometrski vzpon s povprečnim naklonom 10,4 odstotka, kjer se skupina povsem raztrga.

V ospredju takrat lahko pričakujemo manjšo skupinico, ki pa jo tik pred ciljem čaka nova strmina. Kratek 2-kilometrski vzpon s povprečnim naklonom 9,8 odstotka ponuja idealno priložnost za napad, saj je z vrha do cilja le še 10 kilometrov, skoraj polovico pa se jih premaga na spustu.

Mohorič bo skušal izboljšati lanski rezultat

Matej Mohorič se na dirko podaja z velikimi upi, čeprav ima za seboj težko Dirko po Franciji. A na klasiki San Sebastian je že dokazal, da se lahko bori za zmago. Lani je v cilj prišel z vodilno skupino in šprintal za zmago, naposled pa moral premoč priznati Neilsonu Powlessu.

Slovenec bo tudi letos prejel vodilno vlogo v ekipi in imel okoli sebe solidno podporo. Večji del moštva se odlično znajde na klancu, torej lahko pričakujemo, da bo Mohorič na ključnih točkah dirke dobro podprt, v zaključku pa bo moral delo zaključiti sam.

Še na boljšo podporo pa bo lahko računal Tadej Pogačar. Teden dni po koncu Dirke po Franciji je pripravljen znova voditi ekipo, nato pa sledi nekaj tekmovalnega premora. Po odpovedi nastopa na Dirki po Španiji je namreč nekoliko spremenil svoj koledar in prostor so dobile tudi enodnevne preizkušnje, kot je današnja.

Pogačar bo na klasiki San Sebastian nastopil drugič v karieri in jo skušal prvič končati. Na vsaki preizkušnji ima visoke cilje in tudi tokrat ne bo nič drugače. Po kaj je prišel v Španijo je jasno – šteje le zmaga.

Do uspeha bodo Pogiju pomagali kolesarji, ki bi lahko tudi sami vodili ekipo. V sedmerici so namreč Juan Ayuso, George Bennett in Joao Almeida, ogromno pomoči pa bo Pogačar zopet deležen s strani Jana Polanca.

Oster boj za zmago

Čeprav se Slovenca uvrščata v najožji krog favoritov, pa njuna zmaga ni samoumevna. Na dirko je namreč pripotovalo ogromno dobrih kolesarjev, med njimi tudi zmagovalec preizkušnje iz leta 2019 Remco Evenepoel (QuickStep-Alpha Vinyl). Prav Belgijec bo glavni konkurent naših dveh asov.

Ineos Grenadiers v ogenj pošiljajo Danija Martineza, Pavla Sivakovega in Taa Geoghegan Harta. Prav vsak izmed njih bi se lahko podpisal pod zmago, čeprav vsem v zaključku manjka nekaj eksplozivnosti, če pride do šprinta manjše skupine.

Na domačih cestah se bo skušal izkazati tudi kmalu upokojeni Alejandro Valverde, ki bo ob Alexu Aranburuju vodil ekipo Movistarja. Visoko bo meril tudi Ion Izagirre (Cofidis), a zdi se, da bo Špancu manjkalo pomoči moštva.

Jumbo-Visma je v Španijo poslala nekaj slabšo ekipo, ki ji bo poveljeval Tiesj Benoot. Belgijec je na Dirki po Franciji nastopal dobro, a bo tokrat imel ob sebi enega pomočnika manj kot ostali, kar bo v kombinaciji z utrujenimi nogami verjetno prevelik hendikep za najvišja mesta. V zasedbi bo tudi Tom Dumoulin, ki pa pravih ambicij nima več, saj je naznanil, da po koncu sezone zapušča karavano.

Izpostavimo lahko še Baukeja Mollemo (Trek-Segafredo), ki na tovrstnem terenu ponavadi oživi in se lahko vmeša v boj za zmago. Enako velja za Simona Yatesa (BikeExchange-Jayco) in Michaela Matthewsa (BikeExchange-Jayco), ki bosta skušala zmago odnesti v Avstralijo.  

Prejšnji članekGovorice o prestopu Primoža Rogliča za zdaj ovržene
Naslednji članekUrška Žigart podaljšala sodelovanje z BikeExchange-Jaycom