Ketonska vojna Mednarodne kolesarske zveze

Uporaba ketonov je v zadnjih sezonah pereča tema v profesionalni karavani. Nekatere ekipe so odločno proti uporabi, medtem ko jo druge javno priznavajo. Mednarodna kolesarska zveza se je odločila, da dilemo dokončno razreši.

Ketoni so snov, ki jo lahko najdemo v telesu vsakega posameznika. Energijsko so zelo učinkoviti, saj proizvedejo več energije na enoto kot glukoza. Nekateri kolesarji prav zaradi tega prisegajo na ketone, medtem ko jih drugi želijo uvrstiti na seznam prepovedanih poživil.

Jumbo-Visma je najglasnejša zagovornica uporabe ketonov, čeprav je javna skrivnost, da jih tudi preostala moštva redno uporabljajo na največjih dirkah.

Zakaj jih ne bi? Peter Hespel, profesor na univerzi Leuven in nutricionist, ki sodeluje z ekipo Deceuninck-Quick Step, je potrdil, da njihove raziskave kažejo na to, da uporaba ketonov lahko izboljša nastope kolesarjev na tritedenskih dirkah.

Ketoni se najpogosteje zaužijejo v tekoči obliki. (vir: twitter)

Prav zaradi tega pa so pri UCI-ju naročili nove raziskave, s katerimi želijo dokončno potrditi ali ovreči tezo, da bi morali biti ketonu uvrščeni na seznam prepovedanih poživil. Vsem kolesarjem svetujejo, da v času čakanja na rezultate raziskave, ketonov ne uživajo.

»Kljub pomanjkanju znanstvenih dokazov o izboljšanju zmožnosti po zaužitju ketonov je UCI, v želji po poštenem in zanesljivem športu, naročil dodatne znanstvene raziskave, ki bodo razkrile odgovore. Med čakanjem na rezultate študije UCI kolesarjem svetuje, da se oddaljijo od uporabe te substance,« so zapisali v uradni izjavi.

Ketoni so neke vrste sivo območje, ki že dolgo časa ne ponuja pravega odgovora. Ekipe verjamejo, da si z njihovo uporabo lahko izboljšajo možnosti za zmago, a hkrati uporabo v večini skrivajo, čeprav le-ta ni prepovedana.

Za zdaj je torej le Jumbo-Visma javno priznalo njihovo uporabo, a v kolikor bo v raziskavah Mednarodne kolesarske zveze odkrito, da ketoni niso prepovedano poživilo, bo njihovo uporabo zagotovo priznal večji del pelotona.  

Prejšnji članekUCI v letu 2022 predstavlja svetovno prvenstvo v makadamkanju
Naslednji članekVincenzo Nibali bo v letu 2022 branil barve Astane