Časnik Delo je pred dobrim tednom dni oznanil novico, da naj bi se Andrej Hauptman poslavljal z mesta selektorja slovenske reprezentance. Čeprav pri Kolesarski zvezi Slovenije informacije še niso potrdili, pa je vse bolj jasno, da je Hauptman na mestu selektorja že odvodil svojo zadnjo dirko.

Novica o odhodu Hauptmana je presenetila mnoge, še posebej, ker sta tik pred vrati svetovno in evropsko prvenstvo, kjer bi slovenski kolesarji lahko zopet posegli visoko. Presenečena ni bila le javnost, tudi kolesarji so v večini novico izvedeli preko medijev.

Številni glavni akterji so se odzvali z razočaranjem, saj menijo, da so s Hauptmanom vzpostavili dober odnos, ki je začel rojevati uspehe. A v isti sapi poudarjajo, da razumejo njegovo odločitev, saj dvojna služba predstavlja ogromno psihično in fizično breme.

Jan Polanc je eden izmed dveh Slovencev, ki bosta še naprej sodelovala s 46-letnikom. Pri UAE Emirates bo Hauptman še vedno opravljal vlogo športnega direktorja in iz prve vrste spremljal uspehe slovenske dvojice.

»Težko je biti športni direktor naše ekipe in še selektor reprezentance,« je povedal Polanc. »Takoj se je odločil, da bo opravil štiriletni mandat. Po olimpijskih igrah se mu je iztekel, verjetno je vsega preveč. Veliko je stresa, potovanja z dirke na dirko, nekaj časa mora preživeti tudi z družino. Pri UAE Emirates smo mu hvaležni, da je z nami in da bo ostal tudi v prihodnje.«

Hauptman je reprezentanco prevzel leta 2016. (vir: twitter)

Primož Roglič zaenkrat ne namerava nastopiti na katerem izmed prihajajočih prvenstev, a je kljub temu žalosten, da se Hauptman poslavlja. Ne nazadnje sta na letošnjih olimpijskih igrah stkala posebno vez.

»Sranje je. S Hauptmanom smo na koncu usvojili nekaj odmevnih rezultatov. Upam, da najdemo ustrezno zamenjavo,« je bil direkten 31-letnik.

Pod okriljem Hauptmana je na olimpijadi zaživel tudi Jan Tratnik. Sam je novico izvedel preko medijev, saj je bil v času njene objave že v Španiji.

»Z Andrejem sem imel dober odnos, še posebej po vseh uspehih. Težko je, saj prihajata svetovno in evropsko prvenstvo. Nekoga bo potrebno najti pred tem. Sam nisem bil z nikomer v stiku, saj je novica prišla na dan pred nekaj dnevi, tedaj pa sem že bil na Vuelti in me ni nihče obvestil,« je povedal Idrijčan.

Jan Tratnik je na olimpijskih igrah razvil dober odnos s selektorjem. (vir: twitter)

Luka Mezgec o selektorju prav tako govori z izbranimi besedami, prav Hauptman mu je namreč pomagal pri prehodu z gorskega na cestno kolo. Njune poti so se nato prekrižale še nekajkrat, nazadnje na lanskem svetovnem prvenstvu v Imoli.

»Andrej je bil odličen selektor. Ima veliko izkušenj, s katerimi nas je vodil do nekaterih odmevnih rezultatov na svetovnem prvenstvu in olimpijskih igrah. Sva tudi zelo dobra prijatelja. On je bil tisti, ki mi je odprl vrata v svet cestnega kolesarstva. Imava dober odnos, a razumem, da je polno zaposlen z UAE-jem in Tadejem. Odločitev, da se bo posvetil le eni stvari, je logična,« je bil iskren član BikeExchangea.

Še najmanj se z novico obremenjuje Matej Mohorič, ki bo na svetovnem prvenstvu morda celo naše najboljše upanje za kolajno. Trenutno se pripravlja na belgijsko traso, kjer ve, da bo lahko računal na pomoč sotekmovalcev, ne glede na to, kdo jih bo vodil iz avtomobila.

»Osredotočen sem na svetovno prvenstvo in se ne obremenjujem, kdo bo tedaj selektor. Iz preteklih izkušenj vem, da bomo kolesarji kolesarili kot eno.«