Kakšne posledice je na Rogliču pustil včerajšnji napad?

Dominantna predstava Primoža Rogliča na 17. etapi je navdušila kolesarski svet. V gorah je bil razred zase in si po dolgem napadu privozil 1:35 prednosti pred zasledovalci. A danes karavano čaka še težja etapa in zanimivo bo spremljati, koliko energije je ostalo našemu asu?

Tekmecem Primoža Rogliča počasi zmanjkuje časa. Včerajšnja etapa je bila ena izmed dveh preostalih priložnosti za napad nanj, a namesto napada tekmecev je napadel kar glavni akter dirke. Roglič je tako ne le zadržal prednost, ki jo je imel, pač pa jo je še občutno povečal.

Danes je torej zadnja priložnost za vse, ki si želijo rdeče majica. Potrebno bo napasti od zelo daleč, saj morajo najprej stopiti ogromen zaostanek, nato pa še ustvariti razliko, ki bi zadostovala za kronometer. A tak napad ni lahek, čeprav je v režiji Rogliča včeraj morda izgledalo tako. Potrebno je precej poguma, ogromno energije in kanček sreče.

Dirka je Rogličeva in le on jo lahko izgubi. Za zdaj ima vse pod nadzorom in v primeru, da ne bo imel večjih težav, je težko videti scenarij, v katerem ne bi še tretjič zapored osvojil rdeče majice. Tudi tekmeci se tega zavedajo, a bodo vseeno poskušali, ne nazadnje tudi mesta na zmagovalnem odru še niso oddana.  

Kako bo Roglič obvladal posledice napada?

Nobena skrivnost ni, da napadi, kot ga je včeraj prikazal Roglič, pustijo posledice na kolesarjih. Šestdeset kilometrov vožnje »na polno« terja svoj davek, a kar nas lahko pomirja, je dejstvo, da tudi preostali favoriti niso ravno počivali.

Pobudo za napad je dal Bernal, a tudi Kolumbijec na koncu ni morel slediti tempu Rogliča. (vir: twitter)

Roglič je prvi del napada preživel v zavetrju Egana Bernala, nato pa na ravnini vseeno začel voziti tudi v veter. Zadnji vzpon je večji del odvozil sam, z vso močjo, ki mu je še ostala. Ob prihodu v cilj ni bil videti preveč utrujen. Zagotovo je iz sebe iztisnil vse, a dajal je občutek, da bi se lahko vzpenjal še nekaj kilometrov.

Prav slednje dejstvo nas navdaja z veseljem, saj kaže na to, da bo Roglič danes lahko brez težav sledil morebitnim napadom tekmecem. Tudi oni bodo imeli težke noge, včeraj so na zadnjem vzponu stiskali iz sebe zadnje atome moči, da bi ujeli Bernala in si morda privozili nekaj prednosti pred ostalimi.

Faktor ekipe

Jumbo-Visma je imela včeraj izjemno uspešen dan. Poleg Rogličeve zmage je drugo mesto odnesel Sepp Kuss in dokazal, da se lahko navkreber kosa z vsemi najboljšimi. Moštvo je torej izjemno močno in Kisovčan bo lahko računal na pomoč »sršenov«.

Nizozemska zasedba je včeraj vozila zelo dobro in če Slovenec ne bi napadel, bi lahko povsem nemoteno nadzorovali dirko. Sepp Kuss je na vzponu zdržal do konca, Steven Kruijswijk je odpadel šele ob pospeševanjih na zadnjem vzponu, dolgo časa je v skupini favoritov ostal tudi Sam Oomen. Izpostaviti je potrebno tudi, ki na ravnini opravlja izjemno delo, a preživi tudi lažje vzpone.

Sepp Kuss je odlično nadzoroval skupino favoritov, na koncu pa jim še ukradel bonifikacijske sekunde. (vir: twitter)

Jasno je torej, da je Jumbo-Visma trenutno najmočnejše ekipa na dirki in da brez težav nadzira njen potek. Roglič lahko preko večjega dela etape računa na pomoč klubskih kolegov, zato bi tudi morebitne težave, ki bi jih imel, lahko dokaj dobro omilil.

Nov pekel na severu Španije

Podobno kot včeraj tudi danes kolesarje čakajo štirje kategorizirani vzponi in zopet bo do cilja vodil tisti, ki je uvrščen v posebno kategorijo. Na sporedu bosta dva vzpona prve kategorije in eden druge, preden se kolesarji dokončno zaletijo v zadnji klanec.

V primerjavi z včerajšnjo etapo so vzponi razporejeni precej bolj primerno za morebitne napade v zaključku. Vzpon druge kategorije bo vrh dosegel 22 kilometrov do cilja, morebitne napadalce pa bo veselilo dejstvo, da po spustu do zadnjega vzpona ne bo vožnje po dolini, kakršno smo videli včeraj.  

Profil trase 18. etape. (vir: twitter)

Pričakujemo lahko, da se bo etapa razživela na zadnjem vzponu, ki je še precej težji od včerajšnjega zaključka. Cesta na Alto d’el Gamoniteiru je dolga 14,6 kilometra in se dviga s povprečnim naklonom 9,8 odstotka.

V primerjavi z včerajšnjim zaključkom je Gamoniteiru precej bolj enakomeren klanec, ki na sredini popusti le za slab kilometer, preden se naklon zopet vrne v dvomestne številke. Prvi del je težak, naklon je 11-odstoten kar 5 kilometrov, a hujših odsekov, kjer bi cesta posegla po 20 % na srečo ni.

Po prvem delu, ko bodo noge že pošteno pekle, sledita dva kilometra nekaj lažje vožnje, a prvi kilometer ima vseeno povprečen naklon okoli 7 odstotkov, nato pa se cesta položi in slab kilometer vztraja pri 3,5 odstotka.

Profil zaključnega vzpona. (vir: twitter)

Zadnji del, ki bo dolg 5,5 kilometra, bo zopet postregel z naklonom okoli 10 odstotkov. Vztrajal bo vse do ciljne črte, kolesarji danes ne bodo imeli razkošja vožnje zadnjih nekaj metrov po ravnini. Kolesarji bodo morali iz utrjenih nog iztisniti še zadnje atome moči, predvsem tik pred ciljem, ko je na sporedu najstrmejši predel z naklonom 17 odstotkov.

Kdor bo prvi na vrhu vzpona, bo zasluženo postal zmagovalce etape. Čeprav obstaja možnost, da bi danes uspel beg, pa bodo favoriti zagotovo prav tako obračunali med seboj. Razmerje v skupnem seštevku, ki bo obveljalo na vrhu Gamoniteiruja bo že zelo podobno tistemu, ki bo obveljal na koncu. Spremenil ga bo namreč lahko le še kronometer.

Naj se spektakel začne!

Prejšnji članekKVIZ: Prepoznaj kolesarja #5
Naslednji članekTudi Mikel Landa pomahal Vuelti v slovo