V torek je bila na zahodu Francije izpeljana Bretanska klasika. Enodnevna dirka spada med dirke svetovne serije, na katerih je za ekipe World Toura nastop obvezen. Na štartu se je pojavilo 17 od 19 ekip najvišjega ranga, manjkali sta le Jumbo-Visma in Ineos. Ekipi zaradi odsotnosti čaka finančna kazen.

Nizozemsko in britansko moštvo se pripravljata na Dirko po Franciji, kjer bosta naskakovali skupno zmago. V duhu višjega cilja se nobena izmed ekip ni pojavila na štartu Bretanske klasike, na kateri je slavil Michael Matthews, drugo mesto pa si je priboril Luka Mezgec.

Obe moštvi sta nastop izpustili zavestno in sta se zavedali, da ju čaka finančna kazen. Francoski mediji poročajo, da bo ta znašala 50 tisoč evrov, predstavniki ekip pa pravijo, da kazen ne bo tako visoka.

Kako visoko kazen pričakujejo v ekipah niso sporočili, a okvirno številko lahko najdemo v pravilniku mednarodne kolesarske zveze. Ta v členu 2.15.127 navaja, da ekipa, ki iz neupravičenih razlogov izpusti obvezno dirko svetovne serije, prejme med 10 000 in 20 000 švicarskih frankov kazni. Pretvorjeno v evre to znaša med 9 000 in 18 000 evrov, torej mnogo manj od navedb francoskih medijev.

Kot že omenjeno, pravilnik UCI-ja navaja, da morajo ekipe najvišjega ranga nastopiti na vseh World Tour dirkah, ki so bile v koledar svetovne serije dodane leta 2016. Nastop na dirkah svetovne serije, ki so bile med elitno dodane po letu 2016, je za ekipe prostovoljen.

Obe kaznovani ekipi sta kot razlog za odsotnost na Bretanski klasiki navedli varovanje kolesarjev in osebja pred okužbo s koronavirusom. Pred največjo dirko sezone so se namreč povsem umaknili od širše javnosti in se na Tour pripravljajo v ti. »mehurčku«.

Poleg zdravstvenih razlogov naj bi ekipi dirko izpustili tudi zaradi razbremenitve osebja, ki v času ponovnega zagona sezone dela na izredno visokih obratih. Dirke si namreč sledijo v divjem tempu, saj UCI želi vse največje dirke izpeljati v razmiku štirih mesecev.