Jonas Vingegaard je nazaj, Matej Mohorič tudi.

Vingegaard in Onley

Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) se je na Dirki po Hrvaški prvič preizkusil med konkurenco po julijski zmagi na Dirki po Franciji. Več kot očitno je v dobri formi, saj je na tretji etapi s ciljem v Primoštenu osvojil etapno zmago. Dobro se je odrezal tudi Matej Mohorič (Bahrain Victorious), ki se počasi vrača v formo.

Spremljali smo močan boj za beg, na koncu pa je spredaj ostala šesterica kolesarjev, med katerimi sta bila tudi Tilen Finkšt (Adria Mobil) in Hrvat Viktor Potočki (Ljubljana Gusto). V ozadju je ekipa Bahrain Victorious narekovala dovolj močan ritem, da si ubežniki niso pridobili prevelike prednosti.

Petnajst kilometrov pred ciljem so bili ujeti, takrat pa se je začel tudi boj za pozicije pred vzponom na Drago, ki se je začel 13 kilometrov pred ciljem. Čezenj je prišla velika skupina, v kateri je bilo tudi veliko članov ljubljanske in novomeške ekipe. Kristijan Koren (Adria Mobil) se je izkazal z vožnjo v ospredju, njegov ekipni kolega Aljaž Jarc pa je v ospredje pripeljal Gala Glivarja. V glavnini so ostali tudi Dylan Hopkins, Adam Jordan in Anže Skok, člani ekipe Ljubljana Gusto Santic.

Pred ciljem je kolesarje čakal dvokilometrski vzpon nad mestom Primošten, kjer je bil v zadnjem kilometru makadamski. Ekipa Bahrain Victorious je z Damianom Carusom navila tempo, v skupini pa so se držali Matej Mohorič, vodilni na dirki Jonathan Milan in kolumbijski kolesar Santiago Buitrago.

Milan je kmalu napadel, sledila sta mu lahko le Jonas Vingegaard in angleški talent Oscar Onley (DSM). Milanu so kmalu pošle moči, iz ozadja pa se je na strmini priključil tudi Mohorič. Trojica se je rahlo oddaljila, potem pa je skočil zmagovalec Toura Jonas Vingegaard.

Danec se sicer ni znebil Onleya, a v strmem šprintu je bil vseeno močnejši in osvojil prvo zmago po dolgem premoru. Oscar Onley je končal v času zmagovalca, Mohorič je izgubil dve sekundi, sledili so Albanese, Milan, Axel Laurance (B&B) in Buitrago. Gal Glivar je bil 29., dobro so se odrezali tudi Skok, Jordan in Hočevar.

Jonathan Milan ostaja v rdeči majici vodilnega na dirki. Ima sekundo naskoka pred Vingegaardom, tretji Onley pa zaostaja pet sekund. Matej Mohorič je četrti z zaostankom devetih sekund. Gal Glivar je skupno 27., v seštevku mladih kolesarjev pa zaseda peto mesto. Anže Skok je tam sedmi.

Mohoriču še najbolj ustreza jutrišnja četrta etapa s ciljem v Crikvenici, kjer kolesarje čaka kilometrski vzpon s povprečnim naklonom osem odstotkov in petkilometrski spust v cilj.

Prejšnji članekV Švici nastaja nova kolesarska ekipa, zraven tudi Nibali
Naslednji članekLefevere govorice o prestopu Evenepoela označil za ‘preneumne za izgubljanje besed’