Je tekmecem Rogliča ostal le še boj za drugo in tretje mesto?

Primož Roglič je gorski etapi opravil z odliko in je le še streljaj oddaljen od svoje tretje zaporedne skupne zmage. Do njene uradne potrditve ga ločijo še tri etape, a zdi se, da je terena za napade nanj dokončno zmanjkalo.

Po dveh resnično zahtevnih etapah lahko brez zadržkov trdimo, da je Primož Roglič najmočnejši kolesar na Dirki po Španiji. Sredina akcija v gorah mu je ponovno prinesla rdečo majico, še veliko glasneje pa o premoči govori razlika, ki jo je ustvaril do tekmecev.

Napori, kakršnega je v sredo pretrpel Roglič pustijo na kolesarjih določene posledice, a z njimi se je spopadel zelo dobro. Tudi v četrtek je imel dogajanje na cesti ves čas pod nadzorom in čeprav je priznal, da je bil zadnji vzpon zares težek, njegovo vodstvo ni bilo nikoli ogroženo.

»Danes sem čutil včerajšnji napor. Bila je težka etapa od štarta do cilja, zato sem bil zelo vesel, ko sem prišel do vrha,« je v cilju 18. etape povedal Kisovčan, ki je svojo prednost pred Enricom Masom še celo povečal.

»Pred nami ni več težkih klancev, a vsi vemo, da se vsako etapo dogaja mnogo stvari. Treba je ohranjati zbranost do konca,« ostaja previden 31-letnik, ki je v igri za še eno etapno zmago, na zaključnem kronometru bo namreč prvi favorit.

Na 18. etapi je Roglič zavestno izpustil Miguela Angela Lopeza, saj je prednost v skupnem seštevku dovolj velika. (vir: twitter)

Roglič je v gorah dokazal svojo premoč in mnogi tekmeci so že opustili misel na skupno zmago. Jack Haig, ki zaseda četrto mesto, je že v sredo priznal, da ga Rogličev napad ni skrbel, saj je Slovenec že prej dokazal, da je najmočnejši in se v boj z njim nima smisla podati.

»Iskreno povedano, nisem zaskrbljen glede Primoža, saj je že prej izgledal nepremagljiv, sedaj pa je zopet dokazal, da je najboljši. Prav tako ima na koncu še kronometer, v katerem je boljši od vseh ostalih,« je bil po sredini etapi iskren Avstralec.

Tudi Enric Mas, ki je prvi zasledovalec Rogliča in je v preteklem tednu še javno govoril, da verjame, da lahko premaga Slovenca, je v zadnjih dneh spremenil svoj ton. Španec je na letošnji dirki dokazal, da Rogliča visoko ceni in po včerajšnji etapi je priznal, da si Slovenec lahko zmago prepreči le še sam.

Zdi se torej, da so tekmeci že opustili misel na rdečo majico in se bodo raje osredotočili na boj za stopničke. Tam sta v najboljšem položaju Miguel Angel Lopez in Enric Mas, a kar nekaj kolesarjev je takih, ki upajo, da bi lahko na kronometru zamenjali mesto z enim izmed njiju.

Na udaru bo predvsem Lopez, ki zaseda tretje mesto in ne slovi kot pretirano dober kronometrist. A na njegovo srečo tudi nihče izmed neposrednih tekmecev za tretje mesto ni specialist za to disciplino, tako da je tretje mesto Kolumbijca precej varno.

Prejšnji članekStrava dodaja varnostno funkcijo v brezplačno shemo
Naslednji članekFotofiniš treh kolesark odločal o nosilki srebra na paraolimpijski cestni dirki