Javier Guillen: Vuelta je druga najpomembnejša dirka za Tourom

Javier Guillen, direktor Dirke po Španiji, verjame, da je njegova dirka že presegla italijanski Giro in po pomembnosti zaostaja le še za (neulovljivim) Tourom.

Dirka po Španiji je dolgo časa iskala svoj pravi jaz in ga naposled ob koncu prejšnjega tisočletja le našla. Premik iz majskega termina v september se je izkazal za zadetek v polno in status dirke je rasel iz leta v leto.

Javier Guillen verjame, da je v zadnjih sezonah Vuelta skočila na drugo mesto pomembnosti dirk in iz njega izrinila Dirko po Italiji. Veliko je k temu pripomogla tudi močna zasedba, ki se vsako leto pojavi na štartu španskega kroga, medtem ko se mora Giro iz leta v leto bolj truditi za zvezdniško štartno listo.

Vuelta se je izmed vseh treh Grand Tourov najbolj razvila, kar potrjujejo tudi objektivni podatki. Tour je največji dogodek na svetu, ki se odvije v tako kratkem času. Giro ima več tradicije kot Vuelta, saj je starejši, a Vuelta je druga najpomembnejša dirka v koledarju.”

Verjamem, da ima Vuelta celo največ identitete med vsemi tremi največjimi dirkami. Razvili smo osebnost dirke. Vsak ve, kaj lahko pričakuje in se zaveda, da ga čaka drama vse do konca,” je ponosno povedal Guillen.

Mislim, da smo dobro izkoristili geografske značilnosti Španije, ki privlačijo tudi mednarodno javnost. Gre za povsem španski dogodek z dobro mednarodno udeležbo. Dirka se predvaja v 190 državah, kjer jo gleda preko 400 milijonov gledalcev.

Status Vuelte v zadnjih letih dviga tudi Primož Roglič. (vir: twitter)

Dirko po Španiji je leta 2008 pod svoje okrilje vzelo podjetje ASO, ki skrbi tudi za izvedbo Dirke po Franciji. Dogodka sta si v določenih pogledih začeli postajati podobna, predvsem pri izbiri trase. Na tem področju je Vuelta celo narekovala smernice, ki jim sedaj sledi francoska pentlja.

Ne bi rekel, da nas kopirajo, ampak da smo jih navdahnili,” je bil iskren Guillen. “Mi smo prvi predstavili strukturo dirke z zahtevnimi zaključki, ki se je izkazala za zelo dobro. Naša dirka že od samega začetka stremi proti nebu. Raje imamo zaključke na klanec kot šprint. Legende tega športa so se namreč pisale v gorah.”

Prejšnji članekIneos Grenadiers predstavili drese za sezono 2022
Naslednji članekVan Aert prepričljivo do zmage na Superprestigu v Boomu