Jan Tratnik si je želel etapne zmage, a ga veseli tudi tretje mesto

Jan Tratnik je odlično začel Dirko po Španiji. Na uvodnem kronometru je zasedel tretje mesto, a njegov cilj je bil še dve stopnički višje.

Jan Tratnik (Bahrain Victorious) je v preteklosti dokazal, da je odličen kronometrist, zasijati zna predvsem na krajših ravninskih vožnjah na čas. Prologi so mu pisani na kožo in čeprav organizatorji letošnje prve etape niso označili za prolog, je ta izpolnjevala vse njegove glavne značilnosti.

Svojo prvo zares odmevno zmago med profesionalci je Tratnik osvojil prav na prologu. Uvod na Dirko po Romandiji je bil celo pol krajši kot včerajšnja preizkušnja na Vuelti, vsega skupaj so kolesarji premagali le 3,87 kilometra. Kot zanimivost lahko povemo, da je dirko na koncu osvojil Primož Roglič, ki je že na prologu zaostal le za Tratnikom.

Prav zaradi sposobnosti premagovanja kratkega napora ob veliki hitrosti je Tratnik spadal v ožji krog favoritov za včerajšnjo etapno zmago. Na koncu je moral priznati premoč Primožu Rogliču in Alexu Aranburuju, a kljub želji po rdeči majici, je s svojim nastopom zadovoljen.

Super uvod v dirko. Res je, da sem ciljal na najvišjo stopničko, ampak sem vseeno zelo zadovoljen. Celoten kronometer sem naredil brez napake, tudi moč je bila prava, ampak Primož in Aranburu sta bila močnejša. Zadovoljen sem in sigurno motiviran za naslednje etape,” je povedal Idrijčan.

Nastopil je v majici državnega prvaka in s posebno poslikavo kolesa. (vir: twitter)

Tratnik bo imel novo priložnost za lov na etapno zmago zadnji dan dirke, ko bo na sporedu še druga posamična vožnja na čas. Tista bo veliko daljša, dolga skoraj 34 kilometrov, predvsem pa bo njen profil veliko bolj razgiban. Kolesarje tedaj čaka skoraj 500 višinskih metrov, kar v prednost postavlja tekmovalce, ki se znajo hitro peljati tudi navkreber.

Tratnik bo upal, da bo do tedaj dirka že odločena in bo morda kdo izmed favoritov, tu imamo v mislih predvsem Primoža Rogliča, ki mu tak teren odgovarja, traso napadal nekoliko bolj rezervirano, s tem pa ponudil priložnost specialistom za kronometer.

Syuk bo na Vuelti sicer vozil v službi Mikela Lande, ki bo napadal skupno zmago. Glede na predstave Španca se bo določala tudi stopnja svobode ostalih kolesarjev. Če bi Landa zgodaj popustil, bi tudi Tratnik morda že kdaj prej dobil priložnost za sodelovanje v beg in tako lovil etapno zmago.

Prejšnji članekLanska zgodba se ponavlja, a letos še nekoliko slajša
Naslednji članekRoglič pripravljen rdečo majico začasno posoditi: »Namen je, da jo imamo po zadnji etapi«