Jan Tratnik pred vrati raja, zaprl mu jih je Fortunato

Credit: Bettiniphoto/Bahrain Victorious

Jan Tratnik je etapo na mitski Zoncolan zaključil na drugem mestu. Dolgo časa je bil v igri za zmago, na koncu pa je več moči premogel Lorenzo Fortunato, ki je svojemu moštvu Eola Kometa prinesel največji uspeh v zgodovini.

Po 205 kilometrih dirkanja, ki so se zaključili na peklenskih strminah Zoncolana, se najbolj smeji Lorenzu Fortunatu (Eolo Kometa). Mladi Italijan je ob svojem debiju na Dirki po Italiji prišel do zgodovinskega uspeha in se vpisal ob bok zvenečih imen, ki so v preteklosti slavila na Zoncolanu.

Dirko je na zaključnem vzponu razživel Jan Tratnik (Bahrain Victorious), ki je danes ves dan preživel v begu. Sedmerici kolesarjev se je ob ohranjanju visokega tempa odpeljal že kmalu po začetku vzpona in si privozil dobrih deset sekund prednosti. Ta je nato vse bolj rasla, saj v ozadju pravega odgovora ni bilo.

Lorenzo Fortunato je spoznal, da mora, če danes želi kandidirati za zmago, stvari vzeti v svoje roke. Odlepil se je od preostalih ubežnikov in se podal v lov za Slovencem. Kar nekaj časa je trajalo, da se mu je približal in se mu naposled tudi pridružil.

Dvojica je nato vozila skupaj in se izmenjevala na čelu. Dva kilometra do cilja pa je Tratnik nekoliko popustil in Fortunato si je privozil nekaj metrov prednosti. Slovenec je bil povsem izpraznjen in zaostanek je počasi naraščal. Fortunato je v ospredju prav tako trpel, a vseeno premogel dovolj moči, da se je prvi pripeljal preko ciljne črte.

Tratnik je v zadnjem kilometru začel vijugati po cesti in kljub temu da je Italijana ves čas videl pred seboj, se do njega ni mogel preseliti. Na koncu je vseeno zadovoljen z drugim mestom.

»Zame so bili to najdaljši trije kilometri v življenju. Ni in ni jih bilo konec. Bilo je zares težko,« je v cilju povedal Idrijčan. »Ves čas sem ga videl, a bil je močnejši. Želel sem mu slediti, a nisem imel dovolj moči. Tako pač je, dal sem vse od sebe. Z etapo sem zelo zadovoljen

Lorenzo Fortunato se veseli uspeha kariere (vir: twitter)

Na zadnjem vzponu smo videli tudi boje med favoriti z skupno zmago. Kar dolgo časa je skupina vozila skupaj in kolesarji so odpadali eden za drugim. Dva kilometra do cilja je v težave zašel Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick Step) in v ospredju so se začeli resnejši napadi.

Prvi je pospešil Simon Yates (BikeExchange), ki iz dneva v dan dviguje formo. Slediti mu je uspel le Egan Bernal (Ineos Grenadiers), ostali kolesarji pa so ostali v ozadju. Dvojica je nekaj časa vozila skupaj, nato pa je udaril Bernal in se poslovil od Yatesa. Kolumbijec je v le nekaj metrih ustvaril občutno razliko in v cilj prišel na četrtem mestu. Simon Yates je končal kot šesti z zaostankom 11 sekund.

Bernal je tako še povečal svojo prednost v skupnem seštevku. Na drugo mesto je sedaj skočil Yates, ki zaostaja 1:33, tretje mesto pa je ohranil Damiano Caruso (Barain Victorious) z zaostankom 1:51. Eden večjih poražencev dneva je Aleksandr Vlasov (Astana-Premier Tech), ki je na zadnjem klancu popustil in si privozil 1:12 zaostanka za Bernalom. Rus je v skupnem seštevku padel na četrto mesto.

Prejšnji članekPravi Giro se začenja z današnjim vzponom na Zoncolan
Naslednji članekAlberta Contadorja zaradi zmage Fortunata čaka 1600-kilometrska pot s kolesom