Danski veteran Jakob Fuglsang je sklenil, da bo v prihodnji sezoni namesto visoke uvrstitve na Grand Tourih, raje lovil zmage na enodnevnih dirkah. Olimpijske igre bodo njegov glavni cilj, želi pa si tudi nove zmage na spomeniku.

Fuglsang je letos dopolnil 35 let in počasi se poslavlja od najboljših kolesarskih let. Dolgoletnih pričakovanj, da bo osvojil eno izmed tritedenskih dirk, ni nikoli izpolnil. V petnajstih poskusih je sicer tako na Touru kot Giru uspel priti med najboljših deset, na Vuelti pa je bil najboljši enajsti.

A visoka uvrstitev Dancu ne pomeni veliko, če ne zaključi vsaj na stopničkah. Zato bo v naslednjih sezonah raje lovil uspehe na enodnevnih dirkah, kjer je zadnja leta veliko uspešnejši. Letos je že drugo leto zapored osvojil enega izmed petih spomenikov. Premierno je slavil na Dirki po Lombardiji, lani pa je v svoj življenjepis dodal Liege-Bastogne-Liege.

Letos je še drugo leto zapored osvojil enega izmed petih spomenikov. (vir: twitter)

Tako letos kot lani je v center sezone postavil tritedensko dirko, kjer pa je naposled pogorel. Letos je na Dirki po Italiji veljal celo za enega glavnih favoritov, še posebej po hitrem odstopu Simona Yatesa in Gerainta Thomasa. A Danec je zopet zatajil in končal na šestem mestu.

»Če bo odvisno le od mene, potem se v prihodnosti ne bom boril za visoka mesta v skupnem seštevku na Grand Tourih,« je bil jasen Fuglsang. »Seveda bi bilo lepo osvojiti mesto na zmagovalnem odru tritedenske dirke, a vsa ostala mesta zame niso več zanimiva. Vem, da si lahko privozim šesto mesto na Giru ali Touru, a če želim na stopničke, moram biti 100-odstotno pripravljen, hkrati pa mora biti močnejša tudi moja ekipa

»Ekipe, ki tekmujejo v generalni razvrstitvi, so izjemno dobro organizirane, poleg tega pa so močne na številnih področjih. Trenutno so nekoliko močnejše od Astane. Zato bom v prihodnosti, če bo odvisno od mene, raje lovil etapne zmage ali majico za najboljšega hribolazca.«

Astana ima v svojih vrstah nekaj dobrih hribolazcev, ki pa le redko skupaj nastopajo na največjih dirkah. Po koncu sezone je ekipo zapustil eden izmed glavnih zvezdnikov, Miguel Angel Lopez bo v prihodnji sezoni nastopal v dresu Movistarja. Veliko govora je bilo tudi o odhodu Aleksandra Vlasova k Ineosu, a zdi se, da do premika letos ne bo prišlo.

Ekipo je letos zapustil Miguel Angel Lopez. (vir: twitter)

Fuglsang ima tako ob sebi številne dobre pomočnike, ki pa si želijo tudi lastnega uspeha in se niso pripravljeni povsem podrediti svojemu kapetanu. Nekaj težav prinaša tudi taktika ekipe, ki je mnogokrat bolj usmerjena k etapnim zmagam kot skupni razvrstitvi.

»Morda je bolj zanimivo voziti na etapne zmage kot biti izpostavljen dan za dnem, nato pa ne imeti ekipe ali prave taktike za uspeh. Če ekipa ni dovolj močna, v zaključku ostanem sam, pogosto pa imam tudi nesrečo s padci in tehničnimi okvarami, kot recimo lani na Touru,« je pojasnil 35-letnik.

Poleg etapnih zmag, bi Fuglsang rad lovil tudi zmage na ardenskih klasikah. Tam je do sedaj nastopal le redko, na Dirki po Flandriji ima le en nastop in sicer leta 2016. Prav flandrijski tlakovci ga letos najbolj zanimajo, a mora njegov nastop tam ekipa še potrditi. Po spomladanskih klasikah namerava nastopiti na enem izmed Grand Touruv, nato pa se osredotočiti na cestno dirko olimpijskih iger. Na zadnje je na olimpijadi dosegel drugo mesto.