Predzadnja etapa na Vuelti nam je ponudila neverjetno dirkanje. V slogu enodnevnih klasik se je glavnina razbil na več manjših skupin, zaostali so tudi nekateri favoriti, a na koncu je vse skupaj presenetil Clement Champussin. Primož Roglič je prišel do drugega mesta.

Kolesarji so nam za zadnjo »navadno« etapo prihranili neverjetno predstavo. Dobrih dvesto kilometrov smo lahko spremljali akcije z vseh strani, še posebej pa se je vse skupaj razživelo v zadnjih 60 kilometrih.

Velika skupina kolesarjev se je kmalu po začetku odlepila iz glavnine, saj je trasa obljubljala priložnost za uspešen beg. Nabrali so si že skoraj dvanajst minut prednosti, a ta se je nato začela drastično topiti.

Na prelazu Mougas, ko je bilo do cilja še 60 kilometrov, je iz glavnine napadel Adam Yates (Ineos Grenadiers) in s seboj potegnil vse glavne tekmece. A bolj kot so se vlekli metri vzpona, težje so postajale noge nekaterih. Kmalu sta popustila Egan Bernal (Ineos Grenadiers) in Miguel Angel Lopez (Movistar). Slednji je tako izgubljal tretje mesto v skupnem seštevku.

Primož Roglič je brez težav sledil pospeševanju Britanca in oblikovala se je skupinica desetih kolesarjev, ki so skupaj začeli loviti beg. Prednost Ryana Gibbonsa (UAE Emirates), ki je napadel iz ubežne skupine, je kopnela z vsakim metrom in vse bolj je postajalo jasno, da bo danes nekoliko prekratek.

Na zaključnem vzponu je Yates zopet poskusil z napadom, tokrat so mu sledili le še Roglič, Enric Mas (Movistar) in Jack Haig (Bahrain Victorious). Napadi so se nato vrstili eden za drugim in četverica je kmalu ujela Gibbonsa. Nato pa se je začelo taktiziranje.

Favoriti so se spogledovali med seboj, tempo je drastično padel in iz ozadja so se jim pridružili nekateri tekmeci, ki so skušali z napadi, a bili vselej kmalu ujeti. Vse je kazalo na to, da bomo zmagovalca našli v vodilni četverici, ko je vse skupaj presenetil Clement Champussin (AG2R Citroen).

Francoz je iz ozadja priletel kot hitri vlak in nihče izmed četverice ni bil pripravljen vložiti energije v lovljenje. Prednost je tako narasla na preko 20 sekund, ko se je naposled le opogumil Enric Mas in začel narekovati tempo, a bilo je že prepozno.

Champussin je izvrstno odmeril svoj napad in si privozil največjo zmago v karieri. S tem je nagradil delo ekipe, ki je v prvem delu etape vložila ogromno dela v narekovanje tempa. Za AG2R Citroen je to prva zmaga na letošnji Vuelti.

Drugo mesto je s šprintom v zadnjih metrih osvojil Primož Roglič, ki je pobral šest bonifikacijskih sekund in tako še povečal svojo prednost pred Masom. Na zaključni kronometer se podaja z 2:38 zaloge pred Špancem.

V skupnem seštevku je danes največ izgubil Miguel Angel Lopez, ki je predal tretje mesto Jacku Haigu. Kolumbijec je med etapo povsem popustil, vmes celo stopil s kolesa in se ustavil ob klubskem avtomobilu, a naposled le nadaljeval z vožnjo. Drame pa še ni bilo konec, španski mediji so namreč le nekaj minut kasneje poročali, da je ekipa izgubila sled za svojim kolesarjem. Kakšno je stanje Lopeza torej ni jasno.