Italijanka Balsamo presenetila Nizozemke in si privozila naslov svetovne prvakinje

Cestna dirka svetovnega prvenstva je postregla z izredno zanimivo predstavo. Nizozemke, ki so se v dirko podale kot favoritinje za naslov, so ostale praznih rok, saj je bila v zaključku najhitrejša Italijanka Elisa Balsamo.

Slabih 160 kilometrov dirkanja se je nekoliko nepričakovano končalo s šprintom manjše skupine. Okoli dvajset tekmovalk je skupaj prišlo na ciljno ravnino, pri čemer so bile najštevilčnejše Italijanke in Nizozemke.

Nizozemke so imele na papirju najmočnejšo ekipo, zato so večji del dirke narekovale ritem. Večkrat so poskušale z napadi in tako redčile glavnino, a glavnih tekmic se niso uspele znebiti. Iz kroga v krog je postajalo bolj jasno, da bo v cilj skupaj zapeljala večja skupinica in zadnji vzpon je to dokončno potrdil.

Večkrat je z napadi od daleč sicer poskušala Katarzyna Niewiadoma, a Poljakinji so vedno znova pošle moči, preden bi lahko ustvarila odločilno razliko. Poskusom Poljakinje so vedno znova sledili napadi Nizozemk, ki so se izmenjevale pri pospeševanjih, a Italijanke in ostale tekmice so imele dovolj moči, da so zatrle sleherni poskus.

Preko zadnjega vzpona je skupaj prišlo okoli 20 kolesark in tako Italija kot Nizozemska sta začeli sestavljati šprinterski vlak. Naše zahodne sosede so stavile na Eliso Balsamo, medtem ko so Nizozemke upale na uspeh Marianne Vos.

Na ciljni ravnini je Balsamova lahko računala na lead-out Elise Longo Borghini, Vosova pa se je le postavila v zavetrje tekmice in čakala na pravi trenutek.

Dvesto metrov do cilja se je 22-letna Balsamova pognala proti cilju, Vosova pa je nemudoma odgovorilo. Vse je kazalo, da bo Vosova lahko še četrtič v karieri oblekla majico svetovne prvakinje, a nato so ji začele pojemati moči in Italijanka je zdržala v ospredju.

Balsamova se je ob prihodu v cilj nejeverno prijela za glavo in oči so ji zalile solze. Sotekmovalke so ji skočile v objem in ji čestitale, sama pa je še naprej skušala dojeti, kaj se ji je pravkar zgodilo.

Vosova je bila jasno razočarana, saj ni uspela izkoristiti prevlade Nizozemske. Tako njena zbirka naslovov svetovne prvakinje ostaja pri treh mavričnih majicah. Tretje mesto je danes zasedla Niewiadoma.

Izmed štirih Slovenk, ki so bile na štartu, sta do cilja pripeljali le dve. Urška Žigart je imela v preteklih dneh nekaj zdravstvenih težav, zato je danes predčasno stopila s kolesa. Enako je storila tudi Urška Bravec, ki je bila v uvodnih kilometrih zelo aktivna, nato pa je počasi poniknila v ozadje.

Dirko sta tako zaključili le Eugenia Bujak in Špela Kern. Bujakova je že zgodaj izgubila stik z glavnino in je v cilju zaostala 9:13, kar je zadostovalo za 58. mesto. Veliko bolje pa je šlo od nog Špeli Kern, ki je do samega zaključka ostala v skupini in odpadla šele na zadnjem vzponu. Zaostala je 50 sekund in osvojila 28. mesto.

Prejšnji članekDekleta pripravljena na štiri ure trpljenja
Naslednji članekJumbo-Visma v novi sezoni dobiva močno okrepitev