Dave Brailsford je na čelu Ineosa vse od njegove ustanovitve leta 2010. Ekipa je bila tedaj poznana pod imenom Sky, ki ga je britansko moštvo nosilo vse do leta 2019. V desetih letih so osvojili vse, kar se je osvojiti dalo, v letošnji sezoni pa so zasvetili številni alarmi. Ekipa ni več strah in trepet tekmecev, mnoga moštva so jih dohitela in celo prehitela.

Dave Brailsford letos preživlja eno najtežjih sezon na čelu britanskega moštva. Nekdanji kolesar je moral spremljati zaton svoje ekipe, ki ga je s težavami na Dirki po Franciji začel Egan Bernal, nadaljeval pa Geraint Thomas, ki je zaradi padca moral zapustiti Dirko po Italiji.

Ineos je letos osvojil dve skupni zmagi na etapnih dirkah, a obe spadata v najnižjo kategorijo dirk. Resnega uspeha v letošnji sezoni torej še nimajo. Na obeh Grand Tourih so po odstopu kapetana obrnili ploščo in se lotili lova na etapne zmage. V Franciji jo je privozil Michal Kwiatkowski, v Italiji pa je najuspešnejši kolesar ekipe Filippo Ganna, ki je dirko otvoril z zmago na kronometru, nato pa slavil še na peti etapi.

Kwiatkowski in Carapaz sta skupaj prevozila ciljno črto 18. etape Toura. vir: twitter

Britansko moštvo bi lahko slavilo na vseh dirkah v sezoni, a če ne osvojijo vsaj ene tritedenske dirke, potem bodo sezono označili za neuspešno. Grand Touri so vedno bili in vedno bodo glavni cilj Ineosa. Letošnja sezona je torej že za v pozabo, reši jo sicer lahko le še odhajajoči Chris Froome, ki bo, skupaj z Richardom Carapazom, skušal na vrhu španske Vuelte zamenjati Primoža Rogliča.

Brailsford priznava, da so moštvo v zadnjih letih prehiteli nekateri tekmeci, a da Britanci tega niso opazili vse do letos. Navajeni zmagovanja so pozabili opazovati konkurenco, ki se jim je počasi približevala in jih naposled tudi prehitela. Letošnja sezona je dokončno pokazala, da Ineos trenutno ni več najmočnejša ekipa karavane.

»Če si našel način za zmago, potem se ga držiš. Rezultat tega je, da smo bili zaslepljeni in nismo opazili ostalih ekip, ki so nas prehitevale. Šele sedaj smo ugotovili, da se moramo stalno spraševati, ali smo na pravi poti in se moramo vedno znova prilagajati,« je v intervjuju s Het Nieuwsblad povedal Brailsford.

Ekipa Ineosa letos doživlja transformacijsko sezono, ne le med kolesarji, pač pa tudi med osebjem. Ekipo po sezoni zapušča dolgoletni paradni konj Chris Froome, a njegovo mesto so že zapolnili. Ekipi se namreč pridružujejo Adam Yates, Daniel Martinez, Richie Porte, Laurens De Plus in Tom Pidcock.

Morda celo pomembnejše kot spremembe v kolesarskem kadru, so spremembe med osebjem. Pred sezono je ekipo zapustil dolgoletni trener Rod Ellingworth, ki velja za enega največjih strokovnjakov v kolesarstvu. Britanec se je preselil k Bahrain-McLarenu, kjer je zavzel vlogo generalnega direktorja.

Ekipo je zapustil tudi Rod Ellingworth. vir: twitter

Ineos je marca izgubil tudi glavnega športnega direktorja Nica Portala. Francoz je stal za večino največjih uspehov ekipe, predvsem za zmagami Frooma na največjih dirkah. Portal je v začetku letošnjega leta doživel zastoj srca, ki mu je končal življenje pri vsega 40. letih.

Po poročanju spletnega portala CyclingNews, naj bi moštvo sedaj zapustila še generalna direktorica Fran Millar. Britanka se seli k podjetju Belstaff, ki je prav tako v lasti Jima Ratcliffa, siceršnjega lastnika Ineosa.

Številne spremembe v moštvu torej zahtevajo nov načrt delovanja moštva. V ekipi se morajo usesti za mizo in zarisati smernice, ki jih bodo vodile nazaj, kamor si želijo – na sam vrh kolesarske piramide.

»Sedaj je čas, da stopimo korak nazaj in razmislimo o naslednjih petih letih. Kje se lahko izboljšamo? Ne moremo si privoščiti, da bi vztrajali pri istem načinu dela. Prišli smo do točke, na kateri moramo priznati, da so nas druge ekipe prehitele in da moramo zavzeti drugačen pristop,« je še dodal Brailsford.