Hud padec v zaključku poskrbel za novega nosilca rdeče majice

Jasper Philipsen je zmagovalec pete etape, ki jo je zaznamoval hud padec velike skupine 11 kilometrov do pred ciljem. V njem je bil udeležen tudi vodilni kolesar Rein Taaramae, ki se je moral posloviti od prestižnega oblačila.

Najbolj ravninska etapa letošnje Vuelte ni minila tako mirno, kot smo si želeli. Po umirjenih 170 kilometrih je glavnino 11 kilometrov do cilja pretrgal ogromen padec, v katerem je bil udeležen tudi Rein Taaramae (Intermarche-Wanty-Gobert).

Estonec je ob pomoči ekipnih kolegov lovil pobeglo glavnino, a tempo v ospredju je bil prehud, da bi se lahko vrnil. V cilj je prišel minuto in 40 za zmagovalcem in se tako prisilno poslovil z vodilnega mesta.

V padcu je bil udeležen tudi Jan Tratnik (Bahrain Victorious), ki pa se je izognil hujši poškodbi in je lahko brez težav nadaljeval z etapo. Vsi ostali Slovenci so na srečo ostali na kolesu, Primož Roglič (Jumbo-Visma) je bil v trenutku padca povsem pri čelu glavnine in se je uspešno izognil težavam.

Etapno zmago je sicer slavil Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix), ki se je najbolje znašel v zmedi šprinterjev in njihovih pomočnikov. Že zgodaj je prišel na čelo skupine, a premogel dovolj hitrosti, da je ugoden položaj zadržal vse do cilja. Z zmago je tudi prevzel zeleno majico z ramen Fabia Jakobsena (Deceunicnk-Quick Step), ki je bil danes drugi.

Novi vodilni na dirki je Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), ki je po zaostanku Taaramaeje napredoval za eno mesto in sploh prvič v karieri prišel v vodstvo na enem izmed treh Grand Tourov. Mesto višje je skočil tudi Primož Roglič, ki za majico vodilnega zaostaja pet sekund.

Izmed kandidatov za končno visoko uvrstitev jo je danes najslabše odnesel Romain Bardet (DSM), ki jo je v padcu huje skupil. Sicer je prišel do cilja, a si privozil 12 minut zaostanka, hkrati pa je vprašljivo tudi njegovo zdravstveno stanje.

Prejšnji članekTadej Pogačar na vrhu lestvice najbolje plačanih kolesarjev
Naslednji članekEtapa po okusu Primoža Rogliča z zaključkom na Pogačarjevem vzponu