V deževni etapi Dirke po Italiji je do uspeha kariere prišel Ruben Guerreiro. Portugalec je vse dan preživel v begu, v zadnjih metrih obračunal z Jonathanom Castroviejom in prvi prečkal ciljno črto.

Gorska etapa z dvema vzponoma prve kategorije in še dvema druge je obljubljala veliko, a vremenske razmere so nekoliko pristrigle krila nekaterim favoritom.

V beg se je danes pognalo sedem kolesarjev, ki so si privozili visoko prednost. Ta je izgledala obvladljiva, glavnina je čakala na zaključni vzpon, kjer bi ujela ubežnike. Dolgo časa je tempo narekoval Trek-Segafredo, aktivna je bila tudi Astana, a prednost ubežnikov se je topila prepočasi.

Deset kilometrov do cilja so ubežniki dobili potrditev, da bo njihov poskus danes uspešen. Pred zaključnim vzponom so imeli 3 minute prednosti in glavnina v ozadju se je raje posvetila sama sebi. Šesterica ubežnikov je nato razpadla, napadla sta Castroviejo in Guerreiro, ki sta sama obračunala za etapno zmago. V zadnjem strmem kilometru je več moči ostalo slednjemu, ki si je tako privozil uspeh kariere.

Tudi glavnina favoritov je na zadnjem vzponu vsaj nekoliko pretegnila noge in skušala pridobiti nekaj sekund prednosti. Z napadom od daleč je uspešno poskusil Teo Geoghegan Hart, ki si je privozil dvajset sekund prednosti. Med ostalimi favoriti, ki so skupaj ostali do zadnjega kilometra, sta najbolje etapo zaključila Wilco Kelderman in Jakob Fuglsang. Ciljno črto sta prečkala 14 sekund pred Vincenzem Nibalijem in Pellom Bilbaom, še štiri več pred Joaom Almeido in dodatne tri pred Stevenom Kruijswijkom.

V skupnem seštevku Almeida še naprej ostaja na vrhu, a se je njegova prednost nekoliko stopila. Najbližji zasledovalec je postal Wilco Kelderman, ki zaostaja 30 sekund, tretje mesto pa zaseda Bilbao z 39 sekundami zaostanka. Vincenzo Nibali je peti (+0:57), Jakob Fuglsang šesti (+1:01), Steven Kruijswijk pa enajsti (+1:24).

Z današnjo etapo je dobro opravil Domen Novak, ki je končal na 39. mestu z zaostankom štirih minut. Slovenec je skupaj z Janom Tratnikom v zaključku opravljal veliko dela, oba sta namreč varovala Pella Bilbaa.

Jutri je na sporedu prvi prosti dan, ki ga bodo kolesarji izkoristili za selitev na vzhodno obalo Italije. Tam se bo namreč v torek začela deseta etapa dirke, ki bo namenjena šprinterjem.