Včerajšnja slaba predstava Gerainta Thomasa, ki je zaostal 12 minut, je dobila razlago. Padec v nevtralni coni je povzročil zlom medenice Valižana, ki je kljub temu uspel zaključiti etapo. Član Ineosa danes ni začel četrte etape.

Dolgo se je ugibalo, kakšno je stanje Thomasa in ali ga bomo na dirki sploh še videli. Zaostanek 12 minut je dal jasno vedeti, da je sanj o rožnati majici konec. Ineos je letos enega kolesarja zaradi slabih predstav in nezmožnosti končne zmage že poslal s tritedenske dirke. Verjetno se še spomnite, da je Egan Bernal predčasno zapustil Tour de France, potem ko je zaostal preko šest minut.

Ineosova zdravstvena ekipa je še danes izvajala preglede Thomasa v upanju, da potrdijo Valižanovo zmožnost za nadaljevanje. A magnetna resonanca je razkrila, da ima Thomas zlomljeno medenico, kar jasno daje vedeti, da z dirko ne more nadaljevati.

Novica je v javnost prišla šele tik pred začetkom današnje etape, ko se Thomas ni pojavil na podpisu štartne liste, kasneje pa se je izkazalo, da ga ni bilo niti na ekipnem avtobusu.

»Geraint je zjutraj opravil magnetno resonanco in CT slikanje, ki sta pokazala majhen zlom na spodnjem delu medenice. Včerajšnje rentgensko slikanje tega zloma ni pokazalo,« je v izjavi za javnost povedal ekipni zdravnik Phil Riley. »Preventivno bo zapustil dirko, saj bi se poškodba lahko poslabšala.«

Oglasil se je tudi Thomas, ki je jasno zelo razočaran. Po izpadu iz ekipe za Tour je vse stavil na zmago v Italiji, a ta je odplavala po vodi, še preden se je dirka zares začela.

»To je zelo mučno. Toliko dela sem vložil v to dirko. Vse sem storil prav in bil sem pripravljen tako dobro, če ne celo bolje, kot tedaj ko sem zmagal Tour. Počutil sem se zares dobro. Zato je tako nenaden zaključek zares veliko razočaranje.«

Ineos tako na dirki ostaja brez glavnega kandidata za skupno razvrstitev. Ta vloga bo sedaj pripadla mlademu Tao Geoghegan Hartu, ki je včeraj zaostal 2 minuti in 33 sekund.

Sezona Ineosa se je iz slabe prelevila v obupno. Po velikem razočaranju na Dirki po Franciji so vse stavili na preostala dva Grand Toura, a kot vse kaže, bodo še drugič ostali praznih rok. Vse torej pada na pleča Chrisa Frooma, ki bo kot kapetan nastopal na Dirki po Španiji.