Geraint Thomas osvojil Dirko po Švici

Britanec Geraint Thomas je zmagovalec osemdnevne Dirke po Švici. V zaključnem kronometru je močno premagal najbližje tekmece in z ramen Sergia Higuite slekel rumeno majico.

Skladno s pričakovanji je Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) dokazal svojo moč v vožnji na čas in brez večjih težav nadomestil dve sekundi zaostanka, ki jih je imel pred etapo za precej slabšim kronometristom Sergiom Higuito (Bora-hansgrohe).

Da je član Ineos Grenadiersov v dobri formi in da je sposoben kronometrist, potrjuje tudi dejstvo, da je z današnjo predstavo ne le prišel do skupne zmage, pač pa tudi do drugega mesta na etapi. Predenj se je uvrstil le Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl), za katerega je današnja zmaga manjši obliž na rane preteklih dni.

Za menoj je težek teden, s številnimi vzponi in padci,” je povedal Evenepoel. “Vesel sem, da sem končno prišel do kronometrske zmage na World Tour dirki, saj sem bil v preteklosti že dvakrat drugi. Osvojitev prvega mesta pred dvema velikima šampionoma je zame velika čast in korak naprej v karieri.”

Člani Ineos Grenadiersov so danes nastopali na povsem novem, še kamufliranem Pinarellu Bolide. (vir: twitter)

V cilju je nekaj besed za sedmo silo spregovoril tudi Geraint Thomas. Britanec je bil na Dirki po Švici leta 2015 že drugi, takrat ga je zadnji dan ugnal naš Simon Špilak. Po sedmih letih se je Britancu končno izšlo in v svojo bogato zbirko zmag je dodal še eno dirko.

“Leta 2015 sem že bil drugi. Takrat sem na kronometer prišel kot drugi (za Thibautom Pinotom, op. p.), a me je nato prehitel Špilak in izgubil sem za okoli pet sekund. Lepo je, da sem tokrat zmagal.”

V zredčeni karavani dirke (po številnih okužbah je dirko končalo le 76 kolesarjev) so današnjo preizkušnjo na visokih mestih končala presenetljiva imena. V prvi peterici je le Stefan Kung (Groupama-FDJ) prav kronometrist, vsi ostali so bolj hribolazci kot kronometristi. Tovrstne razvrstitve po navadi spremljamo na gorskih kronometrih, a danes smo gledali čisto pravo ravninsko vožnjo na čas.

Prejšnji članekNeusmiljeni Tadej Pogačar ugnal Mateja Mohoriča in potrdil skupno zmago na dirki Po Sloveniji
Naslednji članekVIDEO: Fizično obračunavanje v zaključku belgijske dirke dvignilo ogromno prahu