Teo Geoghegan Hart je na vrhu Piancavalla slavil prvo zmago na Grand Tourih. Ineosov mladenič je v zaključku premogel največ moči in z zmago skočil na četrto mesto v skupnem seštevku. V njem še vedno vodi Joao Almeida, ki je danes trpel, a uspel zadržati prednost pred Wilcom Keldermanom.

Današnja trasa je napovedovala napete boje med favoriti za končno zmago. Kolesarji so morali premagati preko 4000 višinskih metrov, vključno z zaključnim vzponom na Piancavallo.

Dvanajst kolesarjev je danes poskušalo svojo srečo v begu, a kmalu je bilo jasno, da danes ni njihov dan. Glavnina v ozadju je čelo dirke držala na varni razdalji, čeprav je njihov zaostanek znašal že več kot sedem minut.

Vsi kolesarji so se zavedali, da bo glavno dogajanje danes potekalo na zadnjem vzponu. Glavnina se je vse do zadnjih 15 kilometrov držala skupaj, na klancu pa začela razpadati. Razbila se je tudi skupina ubežnikov v kateri so najdlje zdržali Thomas De Gendt, Sergio Samitier in Rohan Dennis. Slednji se je naposled otresel še preostalih dveh zasledovalcev in se sam odpeljal proti vrhu.

Napad Dennisa se je končal nekaj manj kot deset kilometrov do cilja, ko je skupino v ozadju naprej potegnil Sunweb Wilca Keldermana. Tempo, ki ga je narekovalo nemško moštvo je dodobra zredčil skupino, odpadla sta tudi Vincenzo Nibali in Jakob Fuglsang.

Med preživelimi je prvi napadel Jai Hindley, ki je s seboj potegnil moštvenega kolega Keldermana ter Geoghegan Harta. Trojica si je privozila občutno prednost, v ozadju je trpel Almeida in Keldermanu so se odprla vrata do rožnate majice. Napadalci so v cilj prišli skupaj in kljub številčni premoči Sunwebovih kolesarjev je na vzponu največ moči prihranil Ineosov kolesar in se tako zasluženo veselil etapne zmage.

Almeida je uspel omejiti izgube. V cilj prišel kot četrti, za Keldermanom je zaostal 35 sekund in tako svojo prednost stopil na petnajst sekund. Boj za končno zmago se je tako zožil na vsega dva kolesarja, saj tretjeuvrščeni Jai Hindley zaostaja že skoraj tri minute. Od možnosti za končno zmago so se danes najverjetneje poslovili številni kolesarji, predvsem gre omeniti Vincenza Nibalija, Jakoba Fuglsanga, Pella Bilbaa in tudi Brandona McNultyja, ki se je z včerajšnjim dobrim nastopom na kronometru povsem približal vrhu.