Fabio Jakobsen še tretjič na dirki pokoril vso konkurenco

Šestnajsta etapa je obljubljala šprint glavnine in čeprav je bilo na poti do cilja kar nekaj poskusov, da bi se skupina strgala, smo na koncu vseeno videli obračun najhitrejših mož na dirki. Fabio Jakobsen je izkoristil priložnost za svojo tretjo etapno zmago.

Ravninska etapa je že ob prvem pogledu na profil dala vedeti, da je teren daleč od lahkega. Številni kratki strmi klanci so ponujali priložnost za napad od daleč in poskuse izločanja tekmecev iz boja za zmago.

Beg pravih možnosti danes ni imel, saj so bile ekipe šprinterjev preveč zavzete za lov. Če smo sprva zato pričakovali dolgočasno etapo, pa so 60 kilometrov do cilja UAE Emirates dodobra razživeli dirko.

Arabsko moštvo se je na enem izmed klancev postavilo na čelo in močno dvignilo tempo. Nepripravljena glavnina se je hitro začela trgati in v ozadju je ostal prvi favorit Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick Step). Zaostanek se je dvignil na največ 35 sekund, a nato je Nizozemec ob pomoči ekipe uspel priti nazaj v glavnino in stvari so se počasi umirile.

Jakobsen je bil od tistega trenutka dalje precej bolj previden in se je večji del časa držal v ospredju. UAE Emirates so s svojim načrtom nato prenehali in nadaljeval se je skupinski lov na beg. Ta je bil ujet pet kilometrov do cilja, ko je moral kapitulacijo podpisati še Stan Dewulf (AG2R Citroen), ki je ostal zadnji preživeli ubežnik.

Sledil je tehnični vhod na cilju ravnino in ekipe šprinterjev kot tudi kolesarjev za skupni seštevek so bile pozorne na vse nevarnosti, ki so prežale. Na srečo so preko številnih zavojev vsi prišli varno in v cilju smo lahko videli pravi šprint glavnine.

Fabio Jakobsen je danes že zgodaj ostal brez šprinterskega vlaka, a dokazal, da lahko etape zaključuje tudi sam. Zgodaj je že začel s šprintom, kar je skušal izkoristiti Jordi Meeus (Bora-hansgrohe), a Belgijec ni bil dorasel Jakobsenu.

Jakobsen se veseli svoje druge etapne zmage na letošnji Vuelti, Meeus pa je z drugim mesto prišel do najboljše karierne uvrstitve na Grand Touru. Boj za tretje mesto je dobil Matteo Trentin (UAE Emirates), ki je ugnal Michaela Matthewsa (BikeExchange).

Primož Roglič (Jumbo-Visma) je z izjemo zadnjih nekaj kilometrov pred vstopom na ciljno ravnino, preživel dokaj miren dan in uspešno hranil moči za nadaljevanje tedna. Že jutri ga čaka precej zahtevnejša etapa, ko bo španski krog zavil v gore.

Prejšnji članekAnej Doplihar na vožnji na čas zasedel 13. mesto
Naslednji članekGiulio Ciccone po padcu končal z nastopi na Vuelti