Fabio Jakobsen najhitrejši v kaotičnem zaključku, rdeča majica na tleh

Fabio Jakobsen še naprej dokazuje, da je poškodba že stvar preteklosti. V napetem in stresnem zaključku se je znašel najbolje in osvojil svojo že tretjo etapno zmago na Vuelti.

Etapa, ki je bila večji del dneva povsem mirna, se je v zadnjih kilometrih razživela in postregla z zaključkom za sladokusce. Številni kolesarji so ocenili, da je tehnično zahteven zaključek z manjšim klančkom primeren prav zanje, zato so se v ospredju stalno menjavale ekipe šprinterjev, ki so držale visok tempo.

Najbolj aktivni sta bili zasedbi Alpecin-Fenixa in Groupame-FDJ, ki sta pripravljali teren za Jasperja Philipsena oziroma Arnauda Demareja, a na koncu je slava dneva odšla v drugo moštvo.  

Na zaključnem klančku je največ moči ohranil Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick Step), ki je dolgo časa vztrajal v zavetrju Arnauda Demareja, nato pa ga tik pred ciljno črto prehitel in zmagoslavno dvignil roke v zrak.

Demare ni uspel izkoristiti dobrega dela ekipe in se je moral zadovoljiti z drugim mesto, ki pa bi mu ga skoraj vzel Magnus Cort (EF Education-Nippo), ki se je po tihem prikradel v ospredje. Danec je bil na koncu tretji.

Rein Taaramäe (Intermarche-Wanty-Gobert), ki je danes nosil rdečo majico, je dva kilometra pred ciljem padel. V gneči je izgubil ravnotežje, a na srečo ni povzročil večjega padca, saj so se mu vsi tekmeci uspeli izogniti.

Estonec je nato v družbi moštvenega kolega počasi nadaljeval proti cilju in etapo končal z občutnim zaostankom, a zaradi pravila nevtralizacije v zadnjih 3 kilometrih se mu je štel čas zmagovalca, tako da bo še naprej nosil rdečo majico.

Primož Roglič (Jumbo-Visma) je danes preživel miren dan. Moštvo se je izkazalo z dobro predstavo, v zaključku so narekovali tempo in našega asa varno pripeljali v zadnje tri kilometre, kjer si je lahko nekoliko oddahnil in se pomaknil na začelje skupine. V cilj je prišel v času zmagovalca na 36. mestu.

Najbolje uvrščeni Slovenec je bil danes Jan Polanc (UAE Emirates), ki je pomagal pri pripravi šprinta Mattea Trentina. Polanc je po opravljeni nalogi popustil in ciljno črto prečkal na 34. mestu.

Še nekoliko bolj odgovorno nalogo je imel danes Luka Mezgec (BikeExchange), ki je v zaključku skrbel za Michaela Matthewsa. Avstralcu je pripravil odličen položaj, ki ga je pretvoril v peto mesto. Mezgec je etapo sicer končal na 68. mestu.

Jan Tratnik (Bahrain Victorious) je svoje naloge opravil že zgodaj in v zaključku ni bil v ospredju.

Prejšnji članekGino Mäder v boj za okolje podarja 1 evro za vsakega premaganega kolesarja na Vuelti
Naslednji članekBernal se otepa vloge edinega kapetana in poudarja, da je dirka še dolga