Evenepoel se mora pred napadanjem Grand Toura dokazati na težji enotedenski dirki

Direktor Deceuninck-Quick Stepa Patrick Lefevere v Remcu Evenepoelu vidi svojega kolesarskega sina. Stalno bdi nad njegovo kariero in mu skuša najti najboljšo pot do kolesarskega prestola. Tudi zato se bo v naslednjem letu še odpovedal Dirki po Franciji.

Remco Evenepoel je vse od vstopa na najvišji kolesarski nivo označen kot bodoči zmagovalec Dirke po Franciji, a do sedaj se tovrstnemu uspehu še ni približal. V veliki meri je za to kriva tudi lanska poškodba, ki je (začasno) prekinila njegov razvoj.

Kolesarska javnost, predvsem belgijska, si je želela videti, kaj lahko mladenič doseže na tritedenski dirki, zato so ga v ekipi letos morda celo nekoliko prehitro postavili na štartno črto Dirke po Italiji. Zanj je bil to sploh prvi Grand Tour v karieri, za nameček pa je bila tudi njegova sploh prva dirka po več kot osemmesečnem okrevanju.

Nastopi se niso izšli po belgijskih pričakovanjih, so pa sledili pričakovanjem splošne logike. Evenepoelu je manjkalo tekmovalnih kilometrov, forma ni bila prava, pritisk je bil prevelik in ob enournem zaostanku za rožnato majico je po 17. etapi dirki pomahal v slovo.

Razočaran, v družbi klubskih tovarišev, je pomahal Giru v slovo. (vir: twitter)

Patrick Lefevere se je v dveh tednih italijanske dirke naučil, da ni pametno hiteti ob razvoju mladega talenta. Pri 22 letih je še vedno v obdobju učenja, čeprav nekateri kolesarji okoli njega v tej starosti že dosegajo zmage na največjih dirkah. A bolje počasi, kot prehitro.

Želimo, da je najprej zmožen osvojiti katero izmed težjih etapnih dirk, kot so Tirreno-Adriatico, Dofineja ali Dirka po Švici. Šele potem ga bomo zopet poslali na tritedensko dirko,” je bil jasen Lefevere, a v isti sapi razkril, na kateri Grand Tour naj bi Evenepoel potoval v prihodnji sezoni.

“Ideja je, da bi vozil na Dirki po Španiji namesto na Dirki po Italiji. Napaka bi bila, če bi mu pustili dirkati tako v Italiji kot v Španiji. Remco je star le 22 let, en Grand Tour na leto je zanj dovolj. Ni začel kolesariti tako zgodaj kot Tadej Pogačar.”

Čeprav je Tadej Pogačar res začel kolesariti precej bolj zgodaj kot Evenepoel, ki se je sprva ukvarjal z nogometom, pa tudi slovenski as za zdaj še ni nastopil na dveh Grand Tourih v eni sezoni. Sicer je letos to nameraval, a predčasno odpovedal nastop na Vuelti, saj je bil koledar dirk zaradi olimpijskih iger preveč napolnjen.

Evenepoel naj bi sezono 2022 začel v njemu ljubi Argentini na Dirki po San Juanu, ki jo je dobil leta 2020. Sledil bo nastop na Tirreno-Adriaticu, preden se začasno posveti enodnevnim dirkam. Namen ima nastopiti na Valonski puščici in Liege-Bastogne-Liegu. Nato bo moral sprejeti odločitev, ali se odpraviti na Kriterij Dauphine ali Dirko po Švici, saj nastop na obeh zaradi prekrivanja ni mogoč. Ob koncu sezone načrtuje Dirko po Španiji, kje pa bo lovil uspehe v vmesnem času, pa za zdaj še ni znano.

Prejšnji članekZwift širi virtualni svet in prenavlja videz aplikacije
Naslednji članekMiguel Angel Lopez predstavil svojo plat zgodbe o razhodu z Movistarjem